úterý 4. června 2013

Žvýkačky, mé drahé žvýkačky




Žvýkačky, coca-cola, džíny, ,,západní hudba“ to byly ještě nedávno v Československu symboly ,,západního“ stylu života. A my, mladí hoši poloviny minulého století, ne a ne realitu pochopit. Byly to, zdá se, ony pomyslné drobnosti, co utrápily osla, kamínky, co uvedly do pohybu lavinu, která vzala s sebou složitou stavbu socialismu u nás doma i ve světě….
Národní podnik Lipo, který vyráběl v Liberci cukrovinky, měl jistou dobu ve výrobním programu něco, co zdánlivě připomínalo žvýkačku, pod názvem Pedro. Ale blíž to mělo ke čtverečku keramického dekorativního obkladu podél oken, tolik oblíbeného zkrášlování domů vesnic, českých měst a městeček první poloviny minulého století. Aby symbolika národního podniku Lipa – Pedro seděla, tak můj děda Artur, jinak správce hřbitova o sto metrů dál po Ruprechtické třídě, ,,chlubící“ se starobním důchodem i na tehdejší dobu ohromující výší 200,- Kč měsíčně, se rozhodl přivydělat si a parazitovat na tom, že vláda stále jen přešlapovala mezi kvalitním žvýkáním zahraničních žvýkaček a výrobou jejich hnusných napodobenin…
Dědečkovi synové, pomýlení vojáci západních armád, emigrovali a aby dokázali svou ,,nenávist“ k zemi, kterou opustili, posílali dědečkovi originální americké žvýkačky. A děda je skrze otevřené okno svého bytu prodával dětem, které po nich šílely. Vidíte, kam až může dojít dealer, pohrdající všeobjímací láskou společnosti? Nerad to říkám, ale ještě dneska, smekám jarmulku dolů před takovým činem, dědečkovým organizovaným zločinem.
Ach dědečku, omlouvám se ti i za ně, za mocné, arogantní, nvšímavé, pokrytecké vládce světa. To bylo dvacáté století. Nezavřeli tě, zavřeli ti jen to otevřené hřbitovní okno a dali ti pokutu. Mastnou, aby tě převychovali…. Stát časem  leccos pochopil a do dárkových balíčků potravin, kde se na sebe vázaly nedostatkové konzervy, drahý alkohol, rybinou zapáchající vepřové čínské konzervy, byly přidávány, světe div se, i originální americké žvýkačky.
Co jenom moje maminka s tátou museli v  prodejně dárkových potravin v Pražské ulici vyslechnout proseb, hlavně od dětí: „Prodejte mi jen ty žvýkačky…“  Až jednou to už tatínek nevydržel, naštval se jako nikdy, a strašně se na podniku s pány chytil. A hle! Šlo to! Mohl volně prodat i pár krabic se žvýkačkami.
To se pak jednou už ode dveří ozval hlas dětí: „Děkujeme pane vedoucí,“ a hned bylo zle. Prodávat takové ideové nebezpečí – americké plátkové žvýkačky! Kam bychom se dostali!
To byly časy! A hlavně, co bylo pokrytců… Když se nikdo nekoukal, chodili zadem do krámu i soudruzi tajemníci. Každý měl děti, hádavé manželky a chutě, které se tak málo podobaly těm Husákovým, který, co by generální tajemník evidentně nežvýkal…. Nebo jen potají….

Žádné komentáře: