čtvrtek 13. června 2013

Zemřel chrastavský rodák Willi Sitte





            Tam, kde Mexičan Diego Rivera bravurně zvládl pomalovat stěny paláců neskutečnou a burcující výzvou, tam nedávno zesnulý chrastavský Willi Sitte, vedle totožných námětů, pěkně po Rubensovsku vystihl i krásu žen. Tam, kde miniaturista 18. věku zvládl představit světu v rokokovém rámečku kdejakou krásku, Willi Sitte zvedl rudý prapor a stal se ikonou proletářského umění – předsedou svazu malířů bývalé Německé demokratické republiky.
            Chrastavský rodák, komunista, antifašista dobrovolně odešel při odsunu Němců z pohraničí s ostatními do nové, demokratické německé vlasti, kde plně uplatnil své nadání a mistrovský kumšt.
            Chrastava, rodiště rytíře Führicha nazaréna par exellance, šlechtice štětce, učitele, malíře, kterému nebylo cizí prostředí Čech, dějiny českého národa, přitahovala Willi Sitta stará vlast. Ač kolektivní vina, přiznaná jeho národu jej nevyhostila z města, kde se narodil, přidává se k ostatním a chápe osudovost vykořenění, jako výzvu k naplnění socialistických ideí – spojení proletariátu. Jen umělec tak vysokých kvalit prorazil a jeho dílo z doby socialismu je vysoce ceněno a hledáno.
Byl vzorem pro další generace umělců Německé demokratické republiky. Jeho díla z této doby jsou vysoce hodnocena. Stal se vzorem pro další generace umělců. Jeho umění zdobilo nejpřednější místa  Německé demokratické republiky, kulturní instituce, velvyslanectví, ministerstva, galerie. Jeho tvorba se objevuje na poštovních známkách, v učebnicích malířství i dějepisu, byla oceněna nejen doma, ale v celém kulturním světě.
 Willi Sitte před lety zavítal do rodné Chrastavy, kde, mimo jiné, překvapil i dobrou znalostí češtiny. Pan profesor Willi Sitte byl vskutku velkou osobností s vyhraněným politickým přesvědčením, které nehodlal změnit a jemuž zůstal věrný po celý činorodý, úspěšný život angažovaného umělce.
Jeho demokratické myšlenky překovány z „mečů na rádla“ jsou symbolická a v boji za mír významně napomohly k udržení nevídaného jevu v historii střední Evropy, k udržení míru, který trvá od roku 1945 do současnosti. Sitteho obrazy plné syté barevnosti a pohybu jsou klíčem pochopení života předchozích generací, které své pocity a touhy prezentovaly souzněním s uměním i chrastavského rodáka, malíře a demokrata Willi Sitta.

Žádné komentáře: