pátek 9. srpna 2013

V Liberci se něco děje





Černé díry mizí v nenávratnu. Velká trápení Liberečáků, zdaleka neřeší první vlaštovka, ale že by se v Liberci opravdu něco dělo? Tak, jako mají v Rusku ministra řešícího katastrofy, že by si Magistrát najal muže (ženu) řešícího „pomníčky“ bývalého vedení. I když pokud by se mu to podařilo, vyhrál by ten muž či žena příští volby... Bez legrace. A začíná to tak nevinně, první vlaštovkou:
Liberecký zámek – na spadnutí je dohoda o využití Libereckého zámku a tím jeho otevření  veřejnosti.... Domnívám se, že se konečně našlo místo pro poděkování spoluobčanům, kteří pracovali v textilu, ve všech fázích jeho výroby, včetně expedice (vývoz) a prodeje (LVT, obchod). Z Libereckého zámku by bylo důstojné muzeum textilního průmyslu továren Libereckého kraje po vzoru Leedsu, Augsburgu, všude, kde textilní výroba skončila tak, jako u nás..
Bývalá Galerie – muzeum dějin osobností textilních magnátů, výzkumu a vývoje textilního průmyslu až po současný program textilní fakulty Technické univerzity v Liberci.
Následovat by mělo řešení dalších černých děr krajského města: Skloexport, Imperiál,mulda po bývalé Textilaně, mulda naproti terminálu MHD, oživení středu města – Pražská ulice (obch. Dům Jiskra - Brouk a Babka), rekonstrukce dolního náměstí – změna pojetí  Kavárna  Nisa, Park na Rybníčku, Nádražní ulice…
Pokud město Liberec skutečně zaplatí krizového manažera, který umí oslovit příští donátory a dnešní úspěšné podnikatele, rodáky a emigranty, kteří tu kdysi byli doma, pak Liberec přestane mít nálepku tonoucího Titaniku. A co víc. Investice se do města jistě jen pohrnou. Dobrým příkladem je budoucí provázanost Liberce a Žitavy při realizaci propojených turistických tras v návaznosti na poznávání památek obou měst a jejich shlédnutí na společné trase turistických autobusů pro ty, co chtějí poznat obě města vzdálená 20 minut jízdy autem.
Je toho dost, co může vrátit Liberec tam, kam vždy patřil. Mezi metropole a oblastní centra, kam lidé cestovali za prací, zábavou i poučením. Vše je o lidech, jejich schopnosti nacházet řešení, která by měla být nekonvenční a moderní.
Krizový manažer sice něco stojí, ale nepřipustil by takové kousky proti dobrému vkusu, jako rekonstruované náměstí mezi Palácem Dunaj a Kavárnou Nisa a zbytečnost městských společností typu libereckého Spacia. Najde se liberecký milionář, který zaplatí městu krizového manažera, který by mu pomohl na nohy tak, jak se to běžně dělá u fotbalových či hokejových klubů? Podaří se to městu i Liberci? Proč ne? Za pokus to stojí.

Žádné komentáře: