sobota 2. listopadu 2013

Ať žije naše škola na Husovce, škola, na kterou se nezapomíná!


 (Psáno pro Almanach školy „Na Husovce“)

Na „Husovku“ jsem přišel ze základní školy v Machníně, z vesnice, kde jsem také s rodiči bydlel. Bylo září roku 1958 a plánované stěhování do Liberce nevyšlo. No co, budu dojíždět do školy v Liberci, počínaje šestou třídou. Ostatní machnínští páťáci dojíždějí do Chrastavy. Ty tři roky to v Liberci, ve městě, vydržím.
 1. září 1958 – nový školní rok jsem začal na ZŠ Husova, v té největší škole přinejmenším ve městě. A byl to pořádný šok. Ve třídě jsem byl jediný z vesnice, byť kousek od města. Hvězda třídy, Jirka Maňhal si mě, coby kluka z vesnice, pojmenoval Buran a celá třída to po něm opakovala. Měl jsem před sebou tři roky společného života. Netušil jsem, že během studia na Husovce nám Praha změní povinnou osmiletku na devítiletku. Nakonec se ale i ty čtyři společné roky daly vydržet.
Z vesnického kluka se i tím, že mi učení nedělalo problémy, stával postupně jeden ze suverénních městských kluků, kteří si uměli se vším poradit. Na škole nás učili kantoři, kteří měli své učitelské úvazky ještě z jedenáctiletky, která na Husovce skončila v roce 1958. Třeba učitel Šimek, matematik, ale i mnozí další. Moji favorité byli učitelé dějepisu, literatury. Učitel tělocviku, hubený Sobotka mě neměl rád. O přední zuby přišel po mém nechtěném zásahu míčem přímo do píšťalky, kterou měl stále v ústech a stále na ni jen pískal. Učiteli na kreslení vděčím, za to, že od roku 1959 chodím pravidelně nepravidelně na vernisáže do Oblastní galerie. Díky pane učiteli. Byli jsme sice třídou „C“, ale ne kvalitou, ale proto, že nás bylo v tom roce 1946/7 narozených poválečných dětí opravdu mnoho.
Chodil jsem si půjčovat knížky do školní knihovny, měl jsem to blízko i do Pionýrského domu na filatelistický kroužek. Z okna posluchárny biologie jsem slyšel z tlampače městského rozhlasu na rohu školy, že na oběžné dráze je raketa, v níž sedí J. A. Gagarin – první kosmonaut světa. Odtud jsme s Frantou Musilem slézali po větvích stromu na ulici podívat se k rozhlasu, kde se natáčel film „Blbec z Xeenemünde.
Celá třída jsme chodili vítat do města přijíždějící státníky. Nezapomenutý byl výlet za trilobity do prostoru povrchového dolu Kristina v Hrádku nad Nisou. Úžasný týden jsme strávili na Smědavě při sázení stromků. Nezapomenu, jak do třídy vtrhli policajti vyšetřující, kdo odcizil píšťaly z renesančních varhan v kapli Libereckého zámku: „Je tady Vyšohlíd? Máme na tebe typ!“
Předávání občanských průkazů… To už nám bylo 15 let a dostali  jsme i svazácké průkazy. Učitelka Rakušanová, co právě nastoupila na školu, mi půjčila „Strašidlo Cantervillské“, které pro ni na celé první stránce ilustroval její učitel kreslení C. Bouda. A ona mi knížku půjčila! Žel musel jsem ji vrátit....
Naše třída měla nedávno setkání absolventů po 50 letech. Dospěli jsme. Pokud ano, pak i díky naší milé škole na Husovce. Jsme duchem pořád žáky téhle krásné školy. Té které přeji, do  let  jen a jen to nejlepší a asi bych měl připojit totožné přání mého zemřelého strýce, Horsta Wienera, který do této školní budovy chodil za První republiky.

Žádné komentáře: