čtvrtek 21. listopadu 2013

O knize současnosti Petry Flath




Každého potěší potká-li za hranicemi rodáka, někoho, kdo tu žil, nebo žije, kdo je tu doma. Nemusíme chodit světa lán, stačí když sáhneme po knížce. Právě takovou si prohlížím.
Petra Flath – Portéty z Čech a Moravy – Porträts aus Böhmen und Mähren vydal spolek Adalberta Stiftera v Mnichově v roce 2011 česko – německy. 54 portrétů fotografky Petry Flath, byly nafoceny v polovině Evropy. Pohledy do tváří těch, kteří spoluvytvářeli a dá se říct i formovali v uplynulých dvaceti letech česko-německé vztahy. Portréty politiků, umělců, sudetských Němců i Čechů, těch odsunutých, ale i těch, kteří žijí v našem krásném městě Liberci. Svět kolem nás je, jak známo od školních let, vícebarevný minimálně o dvou barvách, mnoha chutích a rozměrech, ale především o lidech.
Nehledejme mezi námi, Čechy a Němci bariéry, ale to, co nás spojuje. To je motiv knížky Petry Furth. Nepátrá po kostlivcích v šatnících, na půdách v Liberci, nebo v Mnichově. Autorka nás seznamuje, pokud je důvěrně neznáme, s osobnostmi, které k tématu mají co říct.
Pozitivně na čtenáře působí i samotný výběr osobností, jejichž tváře a s nimi text tvoří obsah knihy. 11. listopadu roku 2010 se v Mnichově konala porada, která vybrala osobnosti z politiky, ekonomiky, vědy, církve, kultury a spolkového života, které na sebe po Sametové revoluci v roce 1989 upozornily svou angažovaností v oblasti česko-německých vztahů. Všichni museli vyrůstat v Čechách, nebo na Moravě a být starší šedesáti let... Nakonec vzniklo 54 portrétů a v knize jsou vystaveny v abecedním pořadí.
Dvojjazyčné členění knihy je jistě ku prospěchu projektu a dává čtenáři do rukou potřebný dvojjazyčný materiál k dalšímu studiu problematiky česko-německého soužití a vyrovnání se s dějinami. Mezi 54 osobnostmi, které mají k problematice co říct, se nacházejí i naši sousedé, občané Liberce. Paní Věra Vohlídalová, emeritní ředitelka Liberecké knihovny a pan Erwin Scholze. Oba se významně podílejí na aktivitách, které si autorka dala za cíl.
Mezi osobnostmi s jejichž fotografiemi a životními osudy se můžeme díky této knize blíže seznámit, je i Marius Lüpertz narozený v Liberci, významný malíř a sochař a Oskar Böse narozený v libereckém okrese v Žibřidicích. Politik a funkcionář řady spolků a snažící se o sblížení Čechů a Němců žijících na tomto území.
Knížku bych doporučil nejen studentům novodobých dějin, ale především těm, kteří setrvávají na falešných, překonaných mýtech a fabulacích vedoucích k nedorozuměním. Kniha Petry Flath je skutečně potřebným dokumentem k posílení argumentů, že zde vedle sebe mohou žít Češi i Němci v míru a bez strachu z válečného konfliktu.

Žádné komentáře: