neděle 24. listopadu 2013

V Rusku Švejka prostě milují

Stalo se v požehnaném létě L. P. 2013 v Moskvě. K okénku pošty na Gorkého třídě přistoupil dobrý voják Josef Švejk a v ruce držel starý formulář používaný pro odeslání telegramu: „Chrabrý bratr, komisař Rudé armády Jaroslav Hašek, Praha: Jardo, je mi smutno, není z čeho si dělat legraci, musím domů, do Prahy... Bílá svoloč mi šlape na paty.
U okénka se mu vysmáli: „Strýčku Švejku, dnes už je v Moskvě jiná doba. Jsme vysmátí, utíkej na vlak do Prahy, tam je ještě minulé století....“  A víte, že měli pravdu? Jen co Švejk vystoupil v Praze z vlaku nevěřil vlastním očím. Je to Praha, není to Praha? Není to Chust, Mukačevo, Podkarpatská Rus? To nejsou pracovití Židé s potahy a Rusíni s košíky plnými ovoce, ale pražská taxikářská mafie, a gayové a dívky z celé Evropy - prostitutky v plné nahotě.
Švejk skočil do tramvaje a chtěl platit starou rakouskou korunou. Tvrdě narazil. Nejdřív jej někdo jenom praštil, jiný se představil a složenkou po něm chtěl tisíc korun. Rozhodl se jít na fotbal. Přátelák. To mu opět někdo zlomyslně poradil. Špatně si vybral a nestačil se divit, jak je dobré, že má vyndavací zuby, vlasy na ježka, na sobě vojenské šaty – uniformu ze starého Rakouska. Na policejní stanici mu vzali otisky prstů, ale zachránilo ho, že mluvil německy.
Policista, co to vyšetřoval, si řekl o odznak rakouské armády na švejkově vojenské čepici. To Švejka dostalo opět na ulici. Šel si s ostatními lehnout někam, kam míří všichni pražští bezdomovci, pod most řeky Vltavy.... I tam je blaze, řekl si Švejk. Zítra jej čeká den plný demokracie na balkónu v Parlamentu.  Chce to vidět a případně i hladem zemřít, pokud mu nedají najíst.
Den jako obrázek vystřižený z kalendáře. Píše se rok 2013, dvacet čtyři let od poslední revoluce, zvané Sametová. Švejk si ze školy pamatuje, že se v českých dějinách defenestruje, restituuje a opět defenestruje, boří mýty a Mariánské sloupy, pomlouvají hrdinové, staví barikády, mohutně kolaboruje…
Na Bělehrad, nebo zpátky do Moskvy? Jo, a to tě potěší, bratře Hašku, slyšíš krásně libozvučně česky: „Zlatý bolševik!“ Co s tím? Lidé se nám radikalizují a bolševizují. Bratři i bratříci, rudí, bílí, monarchisti, menševici, anarchisti… Kdo by to řekl? Tolik studovaných a přesto volby vyhráli kapitalisti…
Švejku, co s tím udělaj?

Žádné komentáře: