pondělí 23. června 2014

Krátký pozdrav shromáždění v Machníně u příležitosti obnovených kostelních hodin

             Člověka mohu hodnotit různě. Podle toho, jak se chová, jak se obléká a jestliže spěchám, tak i, jak se říká, podle ciferníku. Pokud budete hodnotit obec Machnín, která je součástí velkého Liberce, tak podle ciferníku kostelních hodin dnes ano. Ten původní byl rezavý a hodiny už drahně let nefunkční. To se změnilo a změněno jest. Hodiny dnešního dne jsou zpět. Krásnější a v nejlepší formě. Však to dalo práci!
              Je to vše o lidech, kteří jsou zde s námi. Obec, to nejsou jen krásné, novotou vonící hodiny s vychytávkami, o kterých se těm, kteří se před mnoha lety o hodiny starali, ani nesnilo. Po mnoha letech drobné práce přichází Společnost občanů Machnína, v jejímž čele stojí pan ing. Milan Porše a více než asistují Jirka Boháč a Franta Budák. Bez stmeleného semknutého kolektivu i těch ostatních, kteří přijdou a třeba i jednorázově pomohou, by to prostě nešlo. Organizátor mnoha minulých a doufejme i budoucích akcí, Společnost občanů Machnína, chce budovat obec, která žije a má pro co žít.

               Společnosti se daří. Machnínský kostelík se stává jedním z center, kam se už řada z Vás naučila chodit a jistě bude následovat možnost využití i dalších objektů v obci tělocvičny i klubovny zavedených spolků. Pamatuji se, že v obci se hrálo loutkové divadlo i divadlo pro dospělé, v obci bylo kino, koupaliště i turisté. Na mnohé z toho Společnost občanů Machnína navazuje ve spolupráci s ostašovským spolkem právě zde, v machnínském kostele.
                 Vedení společnosti v čele s Milanem Poršem udělalo kus práce. Dnešní navrácení hodin  na věž je dokladem toho, co všechno zmohou lidé, když se spojí. Všechny obce v okolí zvedají hlavy a příklad Kryštofova Údolí, Ostašova a Chrastavy je výzvou Vám všem, kteří v této krásné obci žijete.
                 I dnešní život v satelitní obci velkého města je především o sousedských vztazích, čistém vzduchu, vodě a lesu, který tu je všude, kam se podíváš. Kde jinde, než tady platí habsburské heslo Viribus Unity ­ Spojenými silami?
                 Jestliže z jakéhokoli důvodu nemůžete pomoci ani jednorázově, pomozte účastí. Není nic
hroznějšího, než když něčí dobré úsilí zůstává bez odezvy, jako prázdné divadelní hlediště. Osobně jsem rád, že v Machníně se lidé o život obce zajímají. Vaše akce, „vejšlapy“ a častá setkání tady, v machnínském kostelíku dává tušit, že Vaše práce v obci zdaleka není ukončena. Bez aktivních lidí, jako jste Vy, by se toho dělo málo. Cílem je, aby obec nebyla noclehárnou, aby se lidé těšili domů, na své sousedy, na to, jak dopadne akce, kterou připravili pro ostatní.
                  Machnínské kostelní hodiny už nereznou. Ukazují čas a nebyly by tady, kdyby Milan Porš, Jirka Boháč, Franta Budák a další seděli doma za pecí a čekali, kdo jednou ty hodiny opraví. Díky všem, Vám všem, manželkám, dětem a přátelům, kteří jste je v jejich úsilí podpořili.
                   Ať nové hodiny ukazují dobré časy pro Machnín. To Vám všem ze srdce přeje bývalý občan obce Machnín, a přítel, kterému se Vaše práce líbí
                                                                                                                Egon Wiener
                                                                                                          regionální spisovatel

Žádné komentáře: