neděle 5. dubna 2015

Fotky z rodinného alba

Nerad se dívám klíčovou dírkou, nerad poslouchám za dveřmi a přesto toho vím často víc, než chci. Nemusím hledat špehy, používat dalekohled, kupovat štěnice, instalovat odposlechy. Mou zbraní jsou dvě zdravé oči a fotky. Ano, fotky tak běžné, že většina se jich válí v prachu mezi ostatními až na dně v posledním šupleti. Z atelierů s palmami a umělými dorty, dívky v bohatých krajkových výšivkách. Fotky do občanských průkazů nehledám.
Co mi maminka s tátou nikdy neřekli, našel jsem na jedné z fotek zcela náhodou. Ještě přede mnou tu byl někdo blízký. Na fotce byl dřív, než jsem se narodil, nešťastnou náhodou se utopil. Tatínek nosil tvíd, maminka, že byla z Prahy klobouky, já měl pumpky. Kdo z mladých ví, co jsou to pumpky? Na fotkách stojím vedle tříkolky a bezostyšně čůrám do dálky. Na druhé je bratranec, který stéblem ze slámy nafoukl žábu do tvaru míče, právě ji pokládá na vodu a čeká, co přijde teď. Tím fotka končí. Jen já dneska ještě vím, že odkudsi přilétl pohlavek, bratránek žábu upustil a druhý pohlavek dostal hned po tom prvním.
Jindy jsem zase vyfotil faul na hřišti při fotbale a mámu, které pokaždé všechno slušelo, jak na ni kouká soused zpoza plotu naší zahrady. Tentokrát nešlo o to, co má nového spíš, jak jí sluší plavky, ve kterých ležela v neslušné poloze na dece.
Fotky mi řekly, jak málo lidé tehdy jedli. Nebyli tak tlustí jako dneska. Hlad zrovna asi neměli, ale nabídka nebyla zas tak pestrá a peněz asi taky moc neměli. Byla to padesátá léta minulého století. Fotit se tehdy nesmělo na nádražích, přehradách, v kasárnách. A v tom byla potíž. Vyfoťte si vojáka, jak stojí a čeká na tramvaj. Jo, psa s brýlemi a s čepicí nakřivo ano, ale voják patří před kasárna, to dá rozum. Nebo se koupeš, táta tě zvěční, když vyskočíš z vody a hle! v zádech máš přehradu i s rudou hvězdou a nápisem, že splní plán a s imperialisty zatočí.
Dobré taky bylo fotit úlovky - ryby a k nim skládací metr, houby, co se nikdy nepřejí, první cestu do školy. Dodnes nevím a už se nezeptám, proč mi máma dala tehdy bílé podkolenky a učesala vlasy vzorně do pěšinky.
Auta se fotí a vyjímají dobře v každém fotoalbu. Diplomy a čestná uznání od Svazarmu, až po ty z university Karlovy. Fotky těch, co už umřeli a po nichž jsme dědili. Své místo ve fotoalbu by měli mít fotky z dovolených, moře, slavná náměstí, sochy, velké lodě, státníci. Fotky z doby, kdy jsme chodili se školou na brambory, česat chmel, sázet stromky. Patří sem i naše bývalé ženy, nechtěné děti, pes a kočka, co zdomácněli, dárky zpod vánočního stromku.

 Jak jsou poučné. Člověk na nich pozná lidi po všech stránkách a dotazník je zbytečný. Fotky umí mluvit, sáhodlouze vyprávět a proto prosím foťte. Rád se s Vámi seznámím…

Žádné komentáře: