neděle 22. listopadu 2015

Bříza, strom našeho blízkého okolí

Nevím, jak kdo, ale být celý utržený z toho, že mám ve svém okolí břízu není normální - a přeci. Přesto, že bříza je stromek, co udrží své kořínky i v okapu protějšího domu, není vítaná. Roste jako z vody a přináší svému okolí i tolik žádané ozelenění. Je to stromek svým způsobem dekorativní a pokud se nemocný dívá z lůžka oknem ven, pak bříza přináší vzkaz, že někdo čeká na jeho uzdravení... Ta má je za oknem pokoje. Dole pode mnou o patro níž bydlí alergik. Když kvete bříza, pak pro oči nevidí.
Mé dětství bylo o stromech. Kluky z vesnice dříve zajímalo, co se dá ze stromu ulomit, co z toho postavit. Břízek mezi Libercem a Chrastavou, na rozestavěné dálnici mezi Prahou a Berlínem bylo velmi mnoho. Zhruba po deseti letech, co Němci opustili zemní práce, na navršené zemině, rostly už desetileté stromky, břízy. Stavebním materiálem na naše dětské boudy byly břízy. A protože místní škola v Machníně stála v epicentru velkolepého dálničního projektu, tak její sušený list byl hlavní artikl školních sušených drog. Odevzdávali jsme jich plné pytle. Rovněž natě přesličky, kontryhele a na podzim žaludy. List břízy suverénně vedl.
Dnes v okolí Liberce po břízách v tomto množství není ani vidu, ani slechu. Zemědělská půda vše pohltila. Škoda, tyhle remízky byly ozdobou kraje a potěšením pro oko člověka. Taky pro ptáky, co mají kam si sednout, kdy strom dýchá, roste a mohutní.
Před mnoha lety při cestě vlakem na východ od našich hranic se účastníci zájezdů nemohli z oken vlaků vynadívat na desítky kilometrů březových lesů podél tratě, třeba až k Moskvě.
Bříza, trochu i kýč, je stromek nádherně zelený, jeden z prvních po studené zimě, kdy včelky letí za jistotou, první dávkou všeho, co jim jaro může poskytnout. Bříza je krásný strom a patří k nám, jako žádný jiný. Když vítr fouká, její listy si povídají, větve se ohýbají.
I kmen je takový jiný, bílý. Často, až příliš často, není pevně usazený kořeny. Hrbí se, je nakloněný. Dřív se z břízy dělaly i lavičky, aby zamilovaní, co si šeptají, slyšeli strom, větve, listy. Vítr to vše kolem skvěle ozvučil. Zpěv ptactva, šum křídel a krása motýlích křídel ozdobily břízu barvami, které dnes už nevidíme.

 Ubylo bříz, motýlů, sběračů listí z břízy, laviček, možná i milenců. Co já vím, bříza se vytrácí z našeho okolí. Vadí alergikům, stíní a přitom není skromnějšího stromku, který byl vždy lidem blízký a na dosah ruky. Věřím, že se k nám vrátí strom i jeho šepot, jeho listí, motýli, barva, vše, co k nám tak bytostně patří. Strom, bříza, bříza zelená, bříza.

Žádné komentáře: