neděle 15. listopadu 2015

Krátký pohled na všední den

Obyčejný den začínal tenkrát před šedesáti lety, kolem roku 1955 tím, co dnes. Ne, vlastně všechno bylo jinak. Bylo deset let po válce a lidé byli hubenější, zvyklí méně jíst a netloustnout od samého rána.
Vstávali většinou po zazvonění mechanického budíku, který drnčel tak nějak opravdověji, než ty dnešní na baterku. Vstali jsme a u nás se zapínalo rádio. V rádiu byla „rozcvička“, pár minut tělocviku, následovala informace o stavu vody na českých tocích, atmosférickém tlaku a počasí. To už jsme snídali, většinou chleba s máslem a s marmeládou. S sebou do školy jsme si nosili svačiny - chleba, jablko, hrušku. K pití byla melta, čaj, mléko, minerálky, šťávu ze sirupů ve vodě z vodovodu, dospělí měli pivo.
Nebyly plastové lahve, vše bylo ve skle, včetně jogurtu, mléko se nalévalo zákazníkům do „bandasek“. Hodně se jedly – jednou týdně koláče, buchty, co se doma pekly. Pravá zrnková káva bylo stále pití slavnostní, jako víno a destiláty. Sobota byl den pracovní a chodilo se do zaměstnání i do školy.
Mnohem víc se psalo příbuzným i známým. U nás na vesnici byl telefon jen v továrně, v krámu, na úřadech a na poště. Tak asi jako aut a motorek. O teplo z kamen se staral každý sám, odpadky se odvážely jednou týdně do zavážky, která byla nejblíž.
Četlo se mnohem víc, noviny stály pár desetníků. Maminky byly většinou doma, do školky chodily děti jen některé. Muži si v mém okolí vydělávali od 800 -1.500 Kč měsíčně. Boty a oblečení byly kvalitnější a vydržely o mnoho víc, než dneska. Co jsou Vietnamci a zboží z Číny jsme netušili. Když jsme doma onemocněli, přišel doktor za námi domů. Zubaři byli většinou dentisté a učitelé na osmiletkách měli povětšinou pedagogické čtyřleté vzdělání s maturitou.
Pračky, takové, co známe dnes také nebyly a praní bez současných pracích prášků bylo o technologii 16. století. Stále častěji se ozývalo hlášení místního rozhlasu z tlampačů na sloupech veřejného osvětlení. Na pultech bylo velmi málo zboží, například elektrospotřebičů. Rádia byla nahrazována, krabičkami „radio po drátě“. Koberce, ač se vyráběly v našem regionu, byly krásné, ale pro domácí trh byl sortiment značně omezený. Všude se pokládalo linoleum, lino.
Umyvadla taky nic moc, většinu šlo o litinové výlivky. Vedla zubní pasta Perlička a pro dospělé Thymolin. U holiče jsme platili za stříhání do 2 korun. Kouřily se Partyzánky, Lípy, rovněž v cenové relaci do 2 korun. Poštovné na pohlednici stálo 30 haléřů, 60 haléřů na dopis po republice, doporučený dopis stál max 1.60 Kč.

 Ovoce bylo málo, zeleniny rovněž. Chodilo se mnohem víc za zábavou, mezi lidi, do kina, do divadla, na veřejná prostranství. Začalo se jezdit a stavět chalupy, na brigády, lidé doma poslouchali starší zpěváky jako Cortéze, Kučerovce... Zpívalo se všude, pilo se ovocné víno, chodilo se na fotbal, do kina i do hospod, plavat na přírodní koupaliště, četly se i tlusté romány...

Žádné komentáře: