neděle 8. listopadu 2015

Emigranti – běženci – migrující lidé

Jak uchopit téma, které mi opravdu není cizí? Koho kolem mám z mé nevelké rodiny jsou emigranti, děti utečenců, běženců.
Velká část rodiny byli Židé. Němci, Češi. Asi v tomhle pořadí. Všichni nějak aktivní. Jeden z nich podle „Paměti národa“, můj děda, byl ten, co obstarával pro uprchlíky z nacistického Německa československá občanství z pověření tehdejší československé vlády. Však mu to taky fašisti po obsazení Liberce v říjnu 1938 spočítali.
Z babiččiny strany byli její nejbližší příbuzní odsunuti z ČSR. Češi z matčiny strany museli emigrovat před Němci. Po roce 1948 zase všichni z otcovy strany emigrovali. Nebyly to útěky před nedostatkem, před povolávacím rozkazem, před vězením. Byla to emigrace, při které šlo o život.
Otec emigroval a neměl s sebou nic, jen své doklady. V Praze dostal poukaz na polívku, starý kabát a postel v ubytovně Armády spásy. Práci si našel jako uvaděč v kině Sevastopol. Nemohu si pomoc, ti dnešní běženci, kromě žen matek a dětí nejsou emigranti, jak jsem emigranty znal já, syn těch, co byli běženci po celé generace, kteří emigrovali ne tam, kde nejlíp platí, ale kde si zachovají holé životy. Nemohu akceptovat útěky za příbuznými tam, kde dostanou nejvyšší finanční podporu. To je absurdní. To přeci není exil, to je hon za penězi, útěk od rodin, domácích povinností s cílem, který je na hony vzdálen významu pomoci lidem v nouzi, v ohrožení života.
Nestydím se říci, že těmto lidem se pomoci zdráhám. Chtějí vše už dnes, zítra, pozítří. Mí příbuzní by se asi divili. Tam, kde oni roztrhaný kabát tam oni vše, co budou chtít. Tam, kde on měl postel a deku, oni chtějí vybavené sociální byty. Většinou ti zdraví, mladí chlapci. Jsou dezertéři vládních vojsk. Utíkají do Evropy, místo, aby když mají tu možnost, bojovali s islámským státem.
Ti skuteční emigranti při první příležitosti oblékli uniformy a bojovali proti Hitlerovi. Proto já nemohu, než nesouhlasit s přístupem EU a naší vlády k tzv. emigraci mladých hochů ze Sýrie, Afriky, kteří nebojují, ale zabírají místo ženám, dětem a nemocným, kteří utíkají z míst válečných konfliktů, kde jim jde opravdu o holé životy.

 Nesouhlasím s tím, že pokud schvalujeme někomu azyl, nepožadujeme od něho slib věrnosti, loajálnosti s novým domovem, občanským začleněním do struktur společnosti s tím, že pokud se tak nestane v daném termínu, musí dotyční naši zemi opustit. Dotyční musí respektovat všeobecný zákaz nošení náboženských symbolů, včetně zahalování hlavy na veřejnosti. Pokud se naše společnost bude cítit ohrožena touto vlnou migrujících lidí, musí odpovídajícím způsobem reagovat státní moc. Ne odvolávat se na EU, odkud přichází nesmyslné požadavky vedoucí ke ztrátě národnostní identity. Pokud to bude nezbytné je nutné vystoupit z jednotlivých struktur EU, v naléhavém případě z EU. Česká společnost není xenofobní, ale má právo rozhodnout o své budoucnosti a o pomoci těm, kteří ji požádali o ochranu.

Žádné komentáře: