pátek 20. července 2018

Docela malé ohlédnutí


                Ohlížím se. Odkudsi na mne mává kluk, co nosil stejné boty, košili a kalhoty jako já. Poznávám ho. Jsem to já, tak před sto lety. Měl úplně jiné zájmy, než mám dnes já, nic ho nebolelo, nic nebylo problém, z ničeho neměl strach. Rodiče měli co dělat. Psala se jiná doba, svět kolem nás se pohyboval jinou rychlostí. Vše kolem měřil jiný čas, jiné hodnoty.

Zima byla zimou, v létě bylo jinak a jaro s podzimem dodržovaly, co řekl kalendář. Kluci si hráli s klukama, holky s holkama. Po škole následoval internát, umístěnka, základní vojenská dvouletá služba. Mnozí stihli oženit se v devatenácti, zbytek krátce po vojně. Byl to čas motorek, slabších padesátek, ale i silnějších dvěstěpadesátek, přívěsných vozíků. Čas LVT, nudapláží v NDR, moří Bulharska, Rumunska, Polska, čas Blatenského jezera v Maďarsku, Jaderského pobřeží v Jugoslávii, Zemplínské Šíravy na Slovensku, našich společných Tater… Kdo na to měl, jezdil s Čedokem občas na Západ, na Kubu, podstatně levněji do Moskvy, Leningradu, do sovětské střední Asie, do Jerevanu, Taškentu, do Gruzie, na Sibiř, k Bajkalu…

Točily se úchvatné filmy, psala se báječná literatura, byla tu divadla malých forem, zpívaly se překrásné písničky, hrály scénky, byla tu pověstná silvestrovská zábava, taneční nedělní odpoledne, chodili jsme na odpolední čaje. Program v televizi byl pod psa, ale tím pádem byl čas na jiné aktivity. Co Čech, to chatař. Hodně nás stavělo svépomocí rodinné domky, mateřské školky, vesnické samoobsluhy, letní kina, koupaliště. Studenti a učňové neprotestovali a účastnili se školních brigád, jako sběru brambor, chmelu, sázení stromků, a přesto dosahovali studijních výsledků, o kterých by si současné školství mohlo tak akorát nechat zdát.

Lidé si tolik nezáviděli. Všichni jsme měli v podstatě stejně, jezdili jsme ve stejných značkách aut, bydleli v podobných domech. Děti té doby měly stejnou startovací čáru na cestě do budoucnosti. Kdo něco uměl, nemusel žebrat o podporu, rodiče vážně nemocných dětí v nemocnicích nemuseli prosit na obrazovce TV spoluobčany o finanční dary na složité operace. Kriminalita nebyla zdaleka taková, aby se lidé báli tak, jako dnes, svých nezaměstnaných spoluobčanů.

Ten kluk, co na mě zdáli mává, má na krku pionýrský šátek. Nemusel ho nosit každý den, vzal si ho, protože chtěl. Třeba na letní pionýrský tábor. Rodiče jeli do lázní, měli na to. Dnes by si oba dva lázně dovolit nemohli. Maminka byla v domácnosti, tatínek byl soustružníkem v chrastavském Totexu. Nežilo se nám špatně, tak jako většině sousedů. Scházelo nám otevření hranic, možnost modlit se svobodně ke komu chceme. Říkat nahlas, co si kdo myslí, podnikat, nepreferovat jednu politickou stranu před druhou. Dočkali jsme se a nyní máme možnost srovnávat. My staří, co jsme prožili obojí svět, jsme ve srovnávání opatrní. Mladší nám vyčítají, že jsme se nevzbouřili dřív. Hledí na svět očima, které vidí jen to pozitivní. Dnes ještě nemusí investovat do „poruch“, kdy zdraví ještě slouží a stáří, už   sebou nese jinou kvalitu života. Kapitalismus už zdaleka není tak atraktivní a dokonalý, jak býval. To si rovněž myslí i ten kluk, pokud se ohlíží po šedesáti letech zpět a hledá lavičku, na kterou by si sedl.






Žádné komentáře: