neděle 1. července 2018

Píši Vám, rozhlednám


Dnes píši Vám, rozhlednám na svazích, v kopcích, na horách, dřevěným prastarým, ze železa, z litiny, zděným, z pískovce stavěným. Píši Vám, schodům, stočeným, co šroubujete cestu vzhůru a podobáte se té zapeklité DNA, co skrývá kdekomu překvapení veliké.

Píši Vám, schodům do nebe, zábradlí, bez kterého už to nejde a nebylo by nebe. Plošině až úplně nahoře, na ochozu věže. Píši všem, co říkáte: Rozhlížím se a fotím se mobilním telefonem. Vám všem, co nezlobíte, sypete ptáčkům a chodíte od jedné ke druhé. A to je velmi, velmi důležité pro zdraví, pro čistou mysl populace toulat se krajem rozhleden. A že jich je všude kolem požehnaně! Viděl jsem i malé z prken, z fošen, hodně dřevěné. Rozhledna z kostelní věže, jako v Jablonném pod Ještědem.

Píši a nečekám odpověď. To proto, že všude je Vás kopec, a kdo by odpovídal při té kopcovité inflaci? Stačí se dobře dívat. Proto tu stojí a jsou otevřené. Mají jakoby maminkovskou náruč a po zaplacení nic nebrání nadechnout se a vykročit navzdory všem nástrahám, že schody nevyjdete. Jděte a šetřete dechem. Cíl je hodně vysoko. Největší problém mají astmatici a ti, co mají strach z výšek. Těm nedoporučuji to ani zkoušet.

Rozhledna je prostě rozhledna a má své rozmary. Už to, že umí číst a je i vstřícná, ji řadí téměř mezi primáty. Už proto, mé drahé rozhledny, Vám píši rád a dlouhé dopisy i při vědomí toho, že mi neodpovíte. Mé drahé rozhledny nové i staré, omšelé, Vy, co se ho nosíte šaty s krajkovím. Mám na mysli tu v Sasku, blízko našich hranic z konce předminulého století. Ta tedy je! A vypadá, jak z pohádky.

Rozhlednám patří můj hlas. Škoda, že nemohou zasedat v parlamentu, v jeho horní komoře. Fakt, já bych je volil. Mají přehled a vidí vše, co jiným, malým vzrůstem, zůstává utajeno.

Rozhledny, mé drahé rozhledny, nemusíte 1. září do školy, mít přezůvky, ručník, platit obědy. Vám stačí piksla barvy, štětec a ředidlo. Píši vám s tím, že není lepší podívaná, než ochozu věže. To si pak prohlížím náš kraj, lebedím si a předu jako kočka blahem.

To byl zas jeden podařený výhled. Už se těším na příští. Mít křídla, tak si k vám občas zaletím. Křídla nemám a tak vám píši, a píši rád vděčnému publiku, mým drahým rozhlednám.

Žádné komentáře: