pátek 20. července 2018

Píši Vám, čtenářům čekajících všech věkových kategorií

Píši Vám, lidem v čekárnách u lékaře, na úřadech, Vám, co čekáte na autobus, na vlak, co cestujete do vzdálených krajin a čekáte na letadla. Vám, kterým se stal čekárnou prázdný byt, který všichni opustili a Vy jste v něm zůstali sami. A že Vás je! Žel i já se k Vám počítám.
Píši všem, kterým se stal kamarádem pes nebo kočka, popřípadě dobrá knížka. Byt – čekárna plná vzpomínek, obrazů a fotek zbylých po těch, kteří jsou dnes jinde a občas zavolají a ptají se: „Jak se máš, tati?“
Píši všem, co na něco čekají ve svých privátních čekárnách. Těm, co přestali spěchat a vaří si sami na dvouplotýnkových vařičích polévky ze sáčků, ohřívají hotová jídla Hami. Vám, co pěstujete za oknem květiny a růže v zahradách, všem, co spíte u televize, zdravě a střídmě jíte, nekouříte a nepijete alkohol. Vás je rovněž mnoho. Z toho plyne, že skoro nic nezbylo na ostatní, na ty v plné síle, co lámou rekordy, jezdí rychle, jedí hodně, kouří a opíjejí se.
Píši všem lidem dobré vůle v plné síle: I Vy se můžete stát abonenty téhle schůze a čekat v čekárnách, až přijde Vaše chvíle, kdy Vás pozvou dále. Až přijde někdo zvenčí ke zvonku, zazvoní a Vy se přesvědčíte, že ten, kdo stojí za dveřmi je opravdu syn s vnoučaty.
Samota je jako lepidlo na tapety. Číst neumí, psát také ne. Je jako hladká, jako mouka, úzká klika ode dveří. Vyklouzne z dlaně, prsty ji neudrží. Zůstane jen prázdný pocit něčeho, co bylo a už není. A tak se z ní vypíšu. Píši všem: Koukejte se i Vy a nezavírejte oči. Dívejte se a uvidíte věci! Někdy jsou krásnější než samotní lidé, kterým patří.
Jsou lidé a lidé. Já píši těm v lékárnách, těm chudším, opuštěným, kterým dělá kamaráda pes, kočka, nebo zapnutá televize, nádobí ve dřezu, pantofle pod gaučem. Je mezi námi mnoho lidí, co čekají, až děti zazvoní. Ti nebydlí v opuštěných bytech, v garsonkách, ale v čekárnách křižovatek velkých železničních uzlů, odkud jezdí vlaky do všech stran, do stanic, odkud není návratu.
Píši všem, kteří již mají jízdenku, i těm, co zatím jenom čekají vzorně opřeni zády o opěradlo židle. I na Vás jednou dojde řada. I Vás jednou úředník, pan doktor pozve dovnitř, aby Vás, jak jen to říct, poslal do vymezených mezí, do míst, kam všichni chodíváme pěšky s asistenty. Na rozdíl od zubaře, co Vám nahlodá čelist a řekne si o nekřesťanský peníz.
Mí drazí, píši, to znamená, že i já jsem dosud s Vámi. Přeji si, abyste nepřestali číst cokoli. Třeba, jak zapojit pračku, jak upéct vánoční cukroví. Číst, to znamená být tu stále s námi, v čekárnách, doma, v parcích. Číst znamená žít a být tu s lidmi. Mít stále něco, o co se dá opřít, otevřít okno, něco si ohřát, uvařit. Nevzdávat to, mít stále sílu vzepřít se, bojovat, vstát a pěstí zabušit do zdi. Být silní, stát pevně na tom, o čem je řeč, nevzdávat se. Nis neházet do žita, zametat pod rohožku. Jsme to stále my, co stojí na zemi a pobíráme důchody.



Žádné komentáře: