čtvrtek 28. listopadu 2019

Psaní drahým energiím




Píši Vám, co máte potíže a nevíte kudy kam? Mně dodávala energii kostička od firmy LIPO, která na Ruprechtické ulici v Liberci vyráběla cukrovinky. Kostička za 15 haléřů. Byl to bílý lisovaný hroznový cukr.

Energii – sílu dodával u nás za vsí na potoce vodní mlýnek, který hlasitě klapal. Postavil jsem ho s Rudou Reichlem, spolužákem a sousedem. Současný stav energií je dnes ctěným obecenstvem vnímán, jako suma energetické energie, která svítí, vaří, pere, topí, dává domovu vše potřebné k přežití, dodává teplo domova. Toť ta energie, za kterou platíme a která vedle plynu a dalších dává nám všem pocit, že už nám nic neschází a pokud si ji chceme udržet musíme za ni platit. Tudíž, dnes píši Vám, mé drahé energie a chci Vám sdělit, že je to služba napříč „politickým“ spektrem, která nás nutí být obezřetnými hospodáři a spočítat si za co a kolik správně máme platit, neboť energie jsou dnes na úrovni plateb, plateb za přežití… Píši všemu, co se kolem Vás točí, všem, co máte palec na spoušti a na kterých záleží, zda vypnou proud či nikoli.

Mé drahé energie, jste řekou se strmými břehy, u kterých neradno jen tak postávat a riskovat, že vás sežere lačný krokodýl. Píši Vám, co mi posíláte složenky, výhružné dopisy a informaci, že faktura byla uhrazeno z účtu v bance. Tak nějak to doma chodí, pokud máme v termínu zaplaceno.

Energie z tepla, z uhlí, nafty, slunce, přílivu a odlivu, měsíce, větru, z toho, co pálíme v kotli, jádra, ze síly paží, nohou… To vše a mnohem víc je energie, kterou získáváme za slušné peníze od jiných. Dá se říct, za slušné peníze.

Píši Vám malo i velko odběratelům, všem, kteří na energie dohlížíte. K Vám všem letí má prosba. Dejte energii mnohé z toho, co si necháváte doma pod postelí. Možnost myslet i na jiné. Energie jsou opravdu hodně drahé a proto nežijme jen a jen snahou urvat pro sebe co nejvíce, být jen těmi a vlastní, spíš, než zvítězit ve sporu o otroctví, kdo bude oním šťastným tatínkem zelené/modré/planety.

Píši všem, co nehamouní, co nemusí být vždy jen nejlepší. Vše kolem nás se musí sytit a k tomu potřebujeme energii. Sílu paží a nohou nám zajistí jen dobrá stopa energií. Vy všichni v první linii spotřeby, Vy, co ukládáte z toho, co Vám vyrábí sluneční panely. Vám všem, co generujete jen krásný pocit být u toho, kde to kolem Vás jiskří, kdy máte ten pocit blaha, rozlévající se po těle až bude konec energetickým krizím, svět bude dokonale soběstačný a Vám bude zas tak dobře, jak o tom mluví ten, či onen, z té či oné strany.

Egon Wiener


Žádné komentáře: