čtvrtek 28. listopadu 2019

Psaní těm, co hledají hřebík ve vysoké trávě






Těm, co hledají sen, který probuzením, jako by nebyl. Píši těm, kteří vstávají za tmy, špatně a rychle snídají. Těm, kterým auto vzalo nohy, ukrojilo z rozpočtu, čas na děti, smích, chuť jít jen tak si sednout do parku. Číst víc jak bulvární noviny. 

Svět je plný paradoxů.  Kam zmizela doba našich dědečků? Lehnout si do trávy a nebát se, co vás kousne. Největší problém byly skleněné střepy a od nich pořezané bosé nohy. Víte, že ještě Vaši dědečkové chodili do školy bosi? Že ne každý měl na svačinu kus chleba namazaný máslem?

Můj táta a Váš jistě taky, chodil v létě s ostatními podél železniční trati. Říkalo se té službě, protipožární hlídka. Tátové hlídali zrající obilí před požáry způsobenými jiskrou z parních lokomotiv. Starý svět zmizel v nenávratnu a zůstali jsme jen my, děti takových tátů.

Píši Vám, přátelé, všem, co hledáte jehlu v kupce sena a chlup na dlani. Kde nic není, nic nenajdete. Platí to a platit bude. Nepomáhá ani hledání čtyřlístku pro štěstí v trávě, jako to dělají naši vnuci. Dvířka, brána k pokladu, poklad templářů, ztracená Atlantida, cesta do hlubin moří, adrenalin, výzva osudu, vše proti jednotvárnosti života. Snad je to ona perla z Tichého oceánu, kus skály odkudsi z výšek Kordilier. Tam všude se člověk dostal, aby si splnil sen, naplnil hrozbu osudu. Zůstal navěky kdesi  na cestě tam a zároveň na cestě zpět. V mezaninu, v mezipatře, tam, kde kdysi byla výlevka s tekoucí vodou, záchod, vše pro více partají, vše na cestě pro toho, kdo stoupal výš, nebo sestupoval po schodišti směrem dolů.

Jak moc se změnil i svět společného bydlení! Kdeže jsou třeba pavlače, zvědavá domovnice, pumpa ve dvoře, prastará domovní vrata, květiny v oknech… Kam se poděl vítr, podvečerní červánky, žebrák s flašinetem, podomní prodavač krému na boty? Neznám nic lepšího, pro člověka z jiných vrstev, než ulehnout pod strom a čekat, až se mu začnou klížit oči a on usne. To povětšinou respektují i mravenci i mouchy a Vy můžete spát. Tak jako váš mobil večer v nabíječce i Vy si dobijete motor, sílu paží, hlavy i nohou. Svět se vám po probuzení bude zdát přístupnější a o tom jde ta tato řeč. Neztrácet nikdy hlavu je naší povinností, být připraveni hledat, třeba i ve vysoké trávě. Co najdete je jen na vás…  Hledejte, stojí to za to.

Egon Wiener

Žádné komentáře: