pátek 29. listopadu 2019

Psaní těm, kteří se chystají na zálety




  

                Jak jinak tomu bylo před mnoha léty a celé minulé století! Když si maminka chtěla užít, musela s přítelem do prostoru stavby uvědomělé mládeže, do přírodního divadla mezi ostatní brigádníky. To byla ona často vzpomínaná padesátá léta 20. století. Nosila se kolektivní láska. Pro nás divné milostné vzplanutí. Vše mělo svůj revoluční řád. Zpívalo se, drželo se v pase, tančilo, mávalo a manifestovalo se. Tam všude, hlavně na brigádách se mladí potkávali a otevírali svá neokoralá srdce.

Dnes po mnoha desítkách let píši všem, co našli i tehdy čas na lásku, na zálety, na čas milovat se, mít děti, problémy, řešit je. I díky tomu řada z Vás spatřila vůbec světlo světa, narodila se do doby, která se doufám už nikdy nevrátí. Hodně se žalovalo, jeden druhého hlídal, aby neuhnul z jasně dané cesty budovat nový řád, nového člověka… Nešlo to. I tehdy, jako dnes, člověk rád hřešil, miloval přes zákaz, šmíroval sousedku za oknem. Byla to opravdu jiná, nám vzdálená doba křídy, plavuní, přesliček, prapodivných ptáků, mořských příšer a domovnic, které šmírování měli v popisu práce.

Dnes píši s odstupem času všem, co se tehdy narodili, aby věděli, jaké rodiče měli trápení, když chtěli skloubit radování s hlasitým křikem před radnicí, že prezident USA Trumen má vši, že mandelinku bramborovou, amerického brouka vyhubíme a budeme střežit hranici míru, jako oko v hlavě. A k tomu všemu chuť si zasouložit a nemít kde. Prekérní situace, která se řešila napříč kolektivem a bylo potřeba udělat sebekritiku své rodiny, všeho, co posílí čas revoluce a bude proti srsti rozkládajícímu se západu.

Píši Vám i těm, co to nezažili. Ach, zálety! Jak to bylo snadné, tak to mohlo mít i fatální následky. Věci se tehdy řešily přes národní výbor (obecní úřad), v komisi pro interupci, sousedské vztahy. To bylo, věřte mi, pošušňání. Výsledek šel na obecní nástěnku, hříšník čelil obecnímu opovržení, a přesto jsme to přežili. Píši Vám, co tohle znají, zaplať pánbůh, jen z vyprávění. Svět se mění a minulé století je za námi. Století dvou velkých válek, budování socialismu a lásek, kterým vděčíme za to, že jsme se narodili. Proto nezapomínejme, že i ve velké době je možno rozepnout knoflíček na podprsence, stáhnout si kalhoty. Vyčůrat za stromem do strouhy.

Život je vždy pestrý, krásný, nenechte si jej utéct, protéct jako vodu mezi prsty. Navždy, vždycky to znovu a znovu zkusit.



Egon Wiener


Žádné komentáře: