neděle 14. února 2010

NTZ aneb 158

 V Čechách se krade nebo uplácí. Není se čemu divit a proč rukama rozhazovat. Už to není, co bývalo“ nezamykat dveře, kočárek nechat stát před obchodem... Elektřina se vypíná obratem a pokud si ji zapojíš sám ocitneš se na zemi díky hmatům a chvatům černého komanda, které se učí, jak škrtiti slepice. 
 Prazvláštní stanice je ta česká krajina! Gauner, zloděj, úplatkář... Ale nebylo to tak vždy. Kradlo se taky, to se ví, kdo nekradl okrádal rodinu, ale dnes se krade a vraždí jinak. Snad brutálněji, do hloubky, aby to víc bolelo. Ne, jako dřív, ale tak nějak po evropsku, kapitalisticky, v milionech, aby to hodně vyneslo. Kde zůstal zloděj gentleman a souboj pouze do první kapky krve? Dnes je to o jiném, jaképak copak, žádné rukavičky! 
 Dřív se v Čechách čichal toluén, dnes jsou fetujících doslova mraky. Kde na to berou mladí, nezaměstnaní? Mladá si vydělá sexem, mladík to zkouší taky... A pak tu jsou vaše kabelky, peněženky, otevřená okna, hloupost věřící báchorkám. Nelze nechat kočárek před obchodem. Auta se kradou na náhradní díly, děti pro orgány. 
 To vše bolí o to víc, že to tu být nemělo. Přišlo to, nezváno, spolu se svobodou slova a cestování. Totalita vzala za své a byla vyměněna za fenomén uvolněné mravnosti, bezbřehé anarchie a zpupnosti vůči právu a jeho vymahatelnosti. K tomu připočtěme zrůdnost poslanecké lavice plodíví poslance bez sebereflexe , jako typicky mladý Benda z ODS. Má chránit čistotu práva a demokracie a sám žije jako lžidoktor z plzeňské právnické fakulty. A není sám. Máme jich plnou sněmovnu, radnice, nemocnice, úřady, instituce. Všude se usadili a budují už ten svůj svět bez otáčení a lkaní nad ztraceným „rájem“, který nepoznali. Jsou na cestě kamsi zpět. Existuje jediná brzdy. My, kteří je zatím necháváme.


Žádné komentáře: