pondělí 10. prosince 2012

Hrádecká kostra člověka z 27. července 1929




27. července 1929 se pan doktor Birken v Masarykově ulici č. 68 v Hrádku nad Nisou chytil za hlavu a jistě zanaříkal: ,,Tak se mi stavba mojí vilky pěkně prodlouží! Zatracení archeologové, ti se mi tady vyřádí,“ a měl pravdu. „A měl ji vždycky,“ říkávali nemocní.
V hloubce 1,60 m pod povrchem ulice byla nalezena téměř neporušená lidská kostra. Chyběla jenom přední část hlavy – obličejová partie, od horní čelisti k očnicím, části lopatek, pánve a žeber. Úplně chyběla pravá ruka a chodidla. Kostra zaujímala polohu skrčence. Kolem ní byly do tvaru rámu narovnány křemen, pískovec a břidlicový štěrk velikosti od tenisového míčku až po velikost míče na fotbal. U hlavy měla kostra čtyři pazourky. U kostry ležel jeden opracovaný kámen – řezadlo, snad nůž z křemene. To vše uloženo v třetihorním jílu.
Ve vzdálenosti asi 3 – 5 m byly kolem kostry nalezeny kusy dřeva. Na odkrytém, přilehlém svahu byly objeveny v zemině dva černé pruhy a dlažba z plochých kamenů pokrytých glazurou snad ze sazí. A všude kolem opracované pazourky a střepiny opracovaných kostí. Vše nasvědčuje, že je oprávněné se domnívat, že svah a návrší nad nalezenou kostrou bylo součástí prehistorického sídliště,  někdy z mladší doby kamenné.
Nakonec se nákladný a zdlouhavý archeologický výzkum nekonal a pan doktor Birken svou vilu postavil v předpokládaném termínu… O osmdesát let později se téměř stejně rychle postupovalo v okolí Příšovic na Turnovsku.
Hrádecká kostra se odstěhovala do tehdejšího místního musea, kde z ní do současné doby mnoho nezbylo. Ještě, že se tu pod dlažbou náměstí před lety našla novější, zachovalejší s lehčeji zapamatovatelnou legendou.
A ještě k těm prehistorickým nálezům. Žitavské muzeum vlastní kamennou sekyru, která se našla v Hrádku při kopání domu č.p. 134 v hloubce 4 m. Její zapůjčení současnému hrádeckému muzeu se stává, doufejme, předzvěstí hlubšího zájmu veřejnosti i politiků o dějiny naší oblasti. Vždyť právě zájem o ně by mohl vést k případnému znovuotevření archeologickému výzkumu v Hrádku nad Nisou nebo Grabštejnu, aby tak byla potvrzena domněnka, že právě Hrádecko a okolí patří k nejstarším místům trvalého osídlení na našem území.
O tom mě vždy přesvědčoval můj přítel a znalec nejen dějin Hrádecka, pan učitel Vladimír Říha, který mě svým vyprávěním inspiroval i k napsání těchto řádek.    

Žádné komentáře: