středa 26. prosince 2012

Úvodní slovo k zahájení výstavy pohlednic s židovskou tématikou v liberecké synagoze 2012





Vážení přátelé, drazí hosté!

Mám mnoho přátel, ale přivítat v naší synagoze přítele – sběratele Františka Banyaie je pro mne, a naši obec veliká, veliká pocta.
Vážím si lidí, jako jsi ty, Františku, tvé práce pro pražskou obec v jejímž čele stojíš, tvé úžasné sbírky starých pohlednic, vedle níž ta moje vypadá jako chudá příbuzná. Snad právě proto z celého srdce vítám tvou výstavu – výběr těch nejlepších pohlednic, v naší synagoze u nás doma, v Liberci. Pohlednice s židovskou tématikou patří mezi ty nejhezčí. Tak, jako naše hudba, pohlednice odrážejí život předešlých generací a vyvolávají smutek. Jeden každý z těch potištěných úzkých proužků papíru zachycuje dny, žel, dávno minulé – jamin mikedem…
Evropa byla do Druhé světové války domovem početné židovské diaspory a tvá výstava mapuje onen ztracený čas, který byl naší bolestí, ale i naším štěstím. Hrdostí příslušnosti k Národu knihy i písma, velkých židovských osobností, ale i lidí, živících se obyčejnou prací. Zdá se být oním mostem mezi holocaustem a současností, mezi žijícími a těmi, kteří nepřežili.
Děkuji ti za všechny, Františku Banayi. Tvá výstava nemá jinde obdoby. Stává se oním překlenutím řeky mezi námi a majoritní společností, ukázkou komunikace, dějin, estetickým a výchovným počinem, který má své nezastupitelné místo v kultuře společnosti 21. století.
Výstavě přeji, co největší návštěvnost a tobě pocit naplnění a štěstí z dobře vykonané práce zúročené touto překrásnou výstavou starých židovských pohlednic a odezvou na ni.


Žádné komentáře: