sobota 15. prosince 2012

Když v Machníně foukalo




Nebylo to asi jiné v Kokoníně, v Nové vsi, v Mníšku nebo na Uralu. Když foukalo, tak bylo pokaždé lepší zůstat doma. To jste měli zaručeno, že se nepotkáte s věcmi, které, ač nemají schopnost levitovat, čili létat, létají.
Při povodních jsem viděl plout po Nise psí boudu, ve vzduchu za silného větru jsem viděl kolem mne proletět psí obojek, erotický časopis, sluneční brýle a jednou Na Dolech, při koupání v Hrádku nad Nisou, se Vám udělal takový větrný kornout, že vítr bral, jako při forbesu, vše, kromě lidí, psů a kočárků s dětmi…
Jo, když foukalo u nás v Machníně v padesátých letech minulého století, tak jsme se opravdu programově všichni bez rozdílu báli. V tu dobu ředitel místní školy Jiránek s oblibou hlásával do místního rozhlasu. Jeho zapáleným slovům předcházel tlampačový mix budovatelských písní. Trio Ježková, Brych, Jiránek hlásalo a zvalo především nás mladé na brigády, ostatní na očkování psů, králíků, na besedy o cukrovce, slintavce, mandelince, imperialismu, lásce ke knize, sovětském filmu, a tak podobně.
Vítr. Vzpomínáte na vítr? Proto se přece nosily rádiovky s anténkou a běžně se cpala dětem do uší vata, neboť se mělo za to, že je to buď prevence, nebo už léčba ušního zánětu.
Jo, vítr, ten se toleroval jen aby uschlo mokré prádlo, případně čerstvě nahozené zdivo. Však taky ano. Mám v paměti, jak místní machnínský rozhlas ústy ředitele Jiránka, ohlašoval ,,světu“ opět jistou atmosférickou bouři, pro kterou odpadá odpolední vyúčtování v místní škol,e neboť síla větru může žactvo drobného vzrůstu rozfoukat do širokého okolí. A to mělo být, jen co já si pamatuji, alespoň dvakrát. Vlastně to jinak ani  nešlo. Škola stála dost nešikovně na kopci a zahrávat si s přírodními zákony nemohl ani člen výboru vesnického sovětu. A tak jsme zavírali okna, přikrývali pařníky se zeleninou a zavírali králíkárny, jako před zloději.
Tohle vše nesla s sebou doba, čas her na schovávanou a strachu z něčeho, co nás může ohrozit. Obava, že nám spíš než příroda ublíží něco, nebo někdo, kdo chce zhatit výdobytky socialismu. Bylo to vše absurdní, ale i druhá strana světa v té době uvažovalo podobně. Byl to čas vzájemné nedůvěry, kdy i silné zafoukání větru vedlo k ostražitosti a připravenosti obstát pokud budeme napadeni, třeba i silnými větry…
Dnes fouká, a místní rozhlas v Machníně už dávno nehraje Suliku, natož aby vzápětí varoval: Zavřete slepice, malé děti a do školy ať nejdou ani ty starší! Fouká….      

Žádné komentáře: