čtvrtek 13. prosince 2012

Nová česko-německá kniha Egona Wienera „Pohledy a pohlednice – Ansichten und Ansichtskarten“



Nová česko-německá kniha Egona Wienera  „Pohledy a pohlednice – Ansichten und Ansichtskarten“

            V minulých dnech, díky ukázkové spolupráci Euroregionu Nisa, německého města Zittau a české obce Rádlo, spatřila světlo světa krásná, svěže napsaná knížka libereckého spisovatele Egona Wienera „Pohledy a pohlednice – Ansichten und Ansichtskarten“, výběr toho nejlepšího z předchozích knížek libereckého patriota a publicisty.
            Primátor Žitavy Arnd Voigt a Dr. Pavel Branda, místostarosta Rádla v předmluvě poukazují na autentičnost autorových textů, která vychází z autorovy znalosti života v Euroregionu Nisa. Autor čerpá ze vzpomínek svých i svých nejbližších, kteří celé generace žili na Liberecku.
            Samotná kniha je určena těm na obou stranách hranic, kteří se učí jazyk svých sousedů a bude sloužit i při besedách s občany zajímajících se o historii a současnost Euroregionu Nisa.
Kniha Egona Wienera je, stejně jako všechny jeho předchozí, ilustrována dobovými pohlednicemi. Text fejetonů, příběhů a úvah je brilantně přeložen a vytváří soubor plný laskavého humoru a vzájemného porozumění Čechů a Němců, přestože se nevyhýbá ani kontroverzním tématům. Egon Wiener tímto dílem odvedl kus záslužné literární práce  a vydavatelé počin, za který jim oprávněně patří poděkování.
Kniha je bezplatně k dispozici v Obecní knihovně v Rádle a dalších knihovnách Euroregionu Nisa a je ji možné stáhnout i do čtečky – vychází jako e-kniha.

Žádné komentáře: