neděle 16. prosince 2012

Konec světa na dosah ruky




Mít kutnu, hrubý len, něco čím odhánět mouchy na konci s ostrými drápky začnu, abych to stihl, švihat se zvostra přes záda a dělat si na zádech žlábky… Mrskal bych se a přitom sliboval, že pokud to přežiju, budu děkovat tomu tam nahoře, že mě ráčil vrátit zpátky, že mi odpustil mé hříchy….
Dost. Doba sebemrskačů, je pryč. Dnes hledíme ke slunci skrze jinou optiku a lítost pociťujeme, jen když se cosi utrhne v nás a my pociťujeme křivdu. Ano. Má přijít konec světa, ale bůh suď, jak bude vypadat. Zda se nám zhroutí půda pod nohama, či jako v Římě padne řád a do bran vrazí barbaři…. Možná spadne na zem kus vzdálené hvězdy, aby se Země zahalila do smutku a byla všude dlouhá zima….
Ale dost. K našemu zármutku se opět nic nestane. Vše půjde dál, den po dni a konec světa nastane snad někdy příště. Čím dál tím víc lidí si jen tak z dišperace přeje konec světa, protože nevěří, že svět si najde sám dost mýdla a kartáčů na to, aby se očistil. Že už je zralý na potopu, na dlouhou zimu, na svět bez nafty, a elektřiny…
Ano, je mnoho těch, co by chtěli začít znovu. Jít s nožem na medvědy, bydlet v korunách stromů a klackem se bránit útokům sousedů. Bůh suď, zda tohle je řešení našich problémů, ale skutečně je mezi námi mnoho těch, kteří si přejí konec všeho a nový začátek tak, jako začala nová éra pro lovce mamutů…
Proč tomu tak je se raději neptejte. Svět je plný paradoxů, hlasatelů mnoha změn a dá se říci, že žádná není pro nás pozitivní. Ty scénáře jsou katastrofické a pozitivních je zatraceně málo, zrovna tak, jako ty naše volby. Polovina je vždy pro a polovina proti. Pat, šach, není co řešit. Jaká dohoda? Zrovna tak to chodí ve světě bohatých a chudých. Vezměte si k tomu agresivní náboženství a výsledek? Snad ten konec světa. Lidé chtějí a hledají řešení. Politické strany jim ho už nenabízejí. Mnozí skutečně nacházejí řešení v konci světa.
Je to jistota, jediné řešení? Co člověk, to jiný  názor. Konec světa není pozitivní, a přesto se zdá být mnohými očekávaný… Snad jim to nevyjde a doufejme, že nepřijde nikdy… Hledejme řešení, a každý, kdo je optimista, opraš své svědomí a dejme si šanci. Co když to bude ta poslední….

Žádné komentáře: