čtvrtek 12. prosince 2013

Nestárněme...



Prý to není věkem a snad ani počasím, nebo tím, že právě bydlíte v Machníně, v Raspenavě, nebo v Hanychově u tramvaje. Je to prosté, bůh sám ví čím.
Vrátím se od výtahu, od branky podívat se, zda jsem zamknul, zda jsem dveře zaklapnul. Ani se neptám, kdy se to zaseklo. Taky mi je už víc než loni a předloni. Raději o tom nemluvím. To samé je, vzpomenout si na příjmení spolužáků ze základky, nebo sousedů, lidí hlásících se na ulici....
Bláhovi pod námi, Hradcovi, Fořtovi, Haluzovi, vedle nás, nad námi hřbitov přeplněný známými. Pod námi Lankovi, Fučíková, naproti Reichlovi, Kalenští, Makovička, Lexa, Vydrovi, Braunkovi, Bouškovi, Matouš, Říhovi, nahoře vražední Mrázkovi, Palečkovi, Šnýdr, Martincovi, Hozovi, Jůza, Mečířovi, Studení, Masopust, Eichler, Sedláčkovi, Pelant, Jílek… Dost! Dost, mí drazí Machníňáci, stejně vás všechny nemohu jmenovat. Vždyť jenom ve škole v naší třídě vás se mnou bylo víc, jak třicet spolu s těmi, co bydleli na Bedřichovce, Karlově, Hamrštejně....
 Vzpomenout si, to někdy pěkně zabolí. Tvář ano, ale to další je moc podobné tomu – zamknul jsem, zhasnul, zavřel vodu? Vzal si prášky, pustil slepice, dal kočce, psovi, králíkům? Jak se tomu říká? Honem! Teď si nevzpomenu. Má to i český název. Němci mají svého -… teď si nevzpomenu na první písmenko abecedy.
To je pak průšvih. Přivedou vás domů a vy nezareagujete, natož, aby byste byl rád. Nejste si jist. Snad nás, vás to nečeká. Vždyť jsme ještě mladí a vzpomenout si není problém. Hlavně, když na nás nepospíchají.... Jasně si vzpomínám, jak toho starého Němce, co bydlel nahoře v patře u Matouše přivedli z Bedřichovky. Prý se tam ztratil a hledal, kde je Machnín.
Faktem je, že pak všechno vypadá jinak. Posledních dvacet let se svět i v Sudetech změnil výrazně. Soukromník i stát začali stavět a rozevřely se nůžky –propast mezi chudými a bohatými. To vše už tady kdysi bylo a stačilo málo: rozeštvat lidi a staré dobré Sudety byly v jednom ohni. O ničem jiném to opravdu nebylo. Jak málo stačilo! Zapomeňte a zlo se vrátí…
A protože na všechno jsou léky, berme je. Na zhubnutí, na tlak. Aby nám rostla bujará kštice, na paměť, abychom si pamatovali a nezapomněli, dětem a vnoučatům četli, chodili s nimi na procházky a ukazovali, kde co bylo, co se kde vyrábělo. Běžte s nimi do muzea, do knihovny na přednášky. Napište rodinou kroniku a nezahazujte fotky  z 1. máje, z výletů, jak jsme opékali vuřty.
Hloupé je zapomenout ve dveřích doma klíče, zhasnout a nevyvenčit psa, mít pocit falešného dobra z nicnedělání. Lepší je bít se s chorobou a věřit ve vítězství.

Žádné komentáře: