pátek 6. prosince 2013

Židovské hřbitovy




Vy, velcí a dospělí, na rozdíl od těch druhých, o nich něco víte. Jsou tu. Stojí často mimo město a není, proč by tam kdo chodil. Kámen tam leží na kameni, stromy s keři tvoří nepropustnou hráz. Občas tam někdo z  mladých vleze a napíše něco o tom, co se mu honí hlavou.
To neplatí pro Liberec. Před mnoha lety tady vše vypadalo úplně stejně, jako v městech  u Dunaje, jako někde, kde se staví, kde se klučí les... Něco o tom vím. Léta tam můj děda dělal správce.
Hřbitovy. Kdo tam rád chodí ať zvedne ruku. A svíčku zapálí. Tma, tma jako v hrobě, na pustém nádraží....Při zdech tam dokola stojí dosud velké hroby podobné těm, co si stavěli křesťané na svých hřbitovech. V Liberci si Židé postavili navíc velkou hřbitovní kapli, márnici a byt pro hrobníka – správce hřbitova. Tady šéfoval můj děda, hluchý jako tetřev. Nikdy jsem jej neviděl, že by některý z těch tehdy útlých kmínků pořezal. Jinak, coby vrátný a klíčník otvíral mohutné dveře návštěvníkům dokořán. Co si téměř nepamatuji, že by otevíral vrata pohřebním vozům.
Židé v Liberci v tu dobu neumírali. Živí si pořizovali dřevěné bedny „lifty“ a stěhovali  se pryč. Za hranice. Kdo by taky chtěl umřít, když přežil holocaust? Vrátilo se jich málo a Liberec už nebylo to město, co znali před válkou. Město na výsost internacionální, mající genia loci metropole severu…
A nyní? Po válce? Co zbylo po Židech? Vily, domy, parky, továrny, dílny, obchody, ordinace… Komu by se chtělo cokoli vracet? Nejdřív si jejich majetek přivlastnili Němci, po nich ti, co dosídlili pohraničí.... Komu by se chtělo umřít? Možná, co já vím, všem přeživším. Děda na svém hřbitově v Liberci, pohřbil v sedmapadesátém babičku. A víte, co dělal přes den? Sbíral známky a já mu pomáhal. Bylo mi deset a do areálu hřbitova jsem se bál vstoupit.
Čím dál od kaple, márnice a dědova služebního bytu byla neprostupná džungle stromů, keřů, povalených náhrobků. Z toho šel strach a já ho měl. Liberecký židovský hřbitov nebyl sám. Bylo i hůř. Tam kde scházela zeď kolem hřbitova, tam si lidé z okolí chodili pro opracovaný náhrobní kámen a mládež si tam zkoušela psát neslušná a vulgární slova.
Vnímám vše, co se změnilo po roce 1989 i v Liberci. Škoda, že děda umřel v roce sedmdesát. Opravila se zeď hřbitova, narovnaly se kameny, správci dostali odpovídající techniku. Město postavilo svým mrtvým Židům důstojný památník holocaustu. Židovský hřbitov v Liberci „ožil“ tak, jako ožívají i ty zbývající po celém Česku. To je pak jiné vzpomínání, pohlazení, pofoukání rozbitého kolena.                                                                                                                          

Žádné komentáře: