neděle 8. prosince 2013

V roce 1848 bylo Jablonném v Podještědí „veselo“




Uplynulo šedesát let a v Jablonném v Podještědí opět mají strach z budoucnosti... V roce 1788 město lehlo popelem a roku 1848 ovládl město strach z revoluce. Přijdou bohabojní měšťané opět o všechno? Rok 1848, rok kdy se Evropa bouřila proti feudalismu. Ve městech rostly barikády a chudí a nemajetní plenili sídla šlechty, bohatých spoluobčanů.
Ani v Jablonném nemají měšťané klidný spánek. Revoluce je ve Vídni, Praha staví barikády a vojsko střílí na studenty. Prozíraví. Jak jinak, než tímto slovem nazvat reakci měšťanů tohoto malebného města? Zřizují vlastní vojsko – národní gardu. 211 mužů a 15 důstojníků. Sice bez děl, ale pušek, pistolí a šavlí bylo pro každého dost. Dá se říct, že spěch, s jakým se připravili, se jim vyplatil.
Dřív, než by se kdo nadál přišla první hrozba. „Heřmaničtí táhnou na Jablonné s úmyslem město vyplenit a opět po šedesáti letech vypálit“. Dovedu si to živě představit. Náměstí praská ve švech, všichni obyvatelé jsou v ulicích. Hospoda na náměstí je hlavní štáb. Město se podřizuje válečným zákonům. Kdo by plenil, bude zastřelen. Naštěstí neplenil nikdo...
Pátrači na věži pivovaru zaznamenali pohyb nepřítele a garda nastoupila v pochodový útvar. V zásobnících  má ostrou munici. Pozemní zvěd přináší špatné zprávy. Nepřítel – heřmaničtí obsadili zámek. Jeden z gardistů, snad nejodvážnější, se přiblížil co nejblíže a vyslechl to nejdůležitější: Velitel vzbouřenců co nejpokorněji prosí pana správce o brambory a oves. Heřmaničtí přečkali jen taktak krutou zimu. Úroda byla špatná, neměli co jíst, a tak se vrchnost slitovala a slíbila pomoc. Ožebračení chudí si přišli vyprosit to, co jim bylo slíbeno.
Psal se rok 1848, rok revolucí a zúčtování s feudálními praktikami mezi majetnými a nemajetnými. Ti z Heřmanic nahnali pořádně strachu měšťanům z Jablonného v Podještědí. I když revolučních změn se dočkali i v Jablonném. Pokud je mi známo, bez toho, že by padl byť jediný výstřel. Heřmaničtí své slíbené brambory a oves k sadbě dostali, a pokud vím osivo vzešlo a brambor bylo rovněž dost.....

Žádné komentáře: