neděle 23. února 2014

Když prší, tak to motivuje a vyvolává vzpomínky

Taky jste byli okouzleni padajícím deštěm? Já se vracím o desítky let zpátky, kdy naslouchat dešti byl ten správný čas. To se jednou rukou držíte táty a druhou mámy, kolem vás prší a vy jste malí, snad ještě menší, nejmenší děcko planety. Teplý jarní déšť vám padá na čepici a vy se držíte obou a oni drží vás, jak v kleštích. Schovat se? Tu otázku řeší oba „nahoře“. Stojí tam bezradně a pak se smějí. Voda jim teče po tvářích na jarní převlečníky, mámě zmáčela nové silonky, tátovi modré tesilky a vy? Vás táta náhle zvedne do výšky, déšť nedéšť a zatočí s vámi do kola, pak ztratí rovnováhu a padne přímo na mámu. Ta to nevydrží a v tu ránu jste všichni, jak tu stojíte, zmáčení až po uši, v té největší kaluži.
Proč si to pamatuji? To bude asi tím, že to bylo poprvé a naposled, na čem se oba rodiče jednohlasně shodli. Smáli se a byli šťastní. Trvalo to sice jenom chvíli, ale stalo se a já byl s nimi. Bylo to, jako když slyšíte číst pohádku. Zlo bylo, že ošklivě prší, ale déšť byl jarní, teplý a my jsme se drželi všichni za ruce, zatočili se a spadli. To bylo jak vysvobodit princeznu, jako porazit draky a smát se tomu a objímat se v dešti, když princ dostane Šípkovou Růženku za ženu....
Potom jsem ještě mnohokrát slyšel déšť chodit po střechách. Hlavně po těch plechových. U nás doma na vesnici, tam byly střechy hodně z plechu a kromě psa tam nikdo kravál nedělal. Déšť procházel převážně v noci a jako zloděj se zkoušel dostat za hlavní dveře do předsíně. Tak táta postavil přístřešek nade dveře, aby tomu zabránil. A bylo po starostech. Když pršelo, tak nám to mlátilo rovněž do oken. Jakmile začalo pršet maminka první křičela: „Prší, okna jsou otevřená, koukejte je zavřít!“ Koukejte je, to platilo tatínkovi a mně. Maminka jinak milovala otevřená okna, ale dešti, který je zásadně napadal, bylo potřeba se rázně postavit. Mobilizovala celý náš rodinný záchranný systém. Tím pádem jsme táta i já doslova lítali po domě a zavírali, co bylo otevřené. Bylo to jako katastrofickém filmu, kdy praská přehrada na Fojtce, nebo ve Vítkově u Chrastavy přehrada Mlýnice.
Ach, mládí zmáčené jarním deštěm! To je o vzpomínkách a rodičích, co se společně stavěli už jen ke katastrofám. Později jsem se já sám pro ně stal vítanou katastrofou, vodním živlem, povodní. To už nebyla idylka, to bylo o tom, jak se učím, zda byla zaplacena pojistka, zda nepřetekla vana, jestli se nesvítí ve sklepě. Ne vždy to bývala i moje vina. Když jsme si hráli na doktora, Sylva Sedláčková, co ji maminka doučovala češtinu, zapomněla po „vyšetření“ zhasnout světlo nad schody z půdy.

Ach, mládí! Plné omylů a cest do neznáma, slepých uliček a zapálených slepých střev. Sylvě střevo vyndali včas, jakmile jsem jej správně diagnostikoval. To nám bylo šest. Byli jsme zvídaví, mladí, krásní mladí lvi. Dnes, když na to myslím, závidím dětem. I když závidět by ony mohly spíš nám. Žili jsme život bez televize, mobilů a internetu a ony si myslí, že mají vše...

Žádné komentáře: