sobota 15. února 2014

Z Ještěda je vidět i to, co je blíž

Stojím na Ještědu a z ochozu restaurace se dívám dolů a do dáli směrem, kde je Praha. Poletavé částice prachu ve vzduchu jsou příčinou toho, proč už tak daleko nikdo nedohlédne. Kdysi, před padesáti – čtyřiceti lety to asi ještě šlo.
Dnes vidím převážně Českolipsko. Kraj rybníků, bizarních kopců, měst, městeček a celé to panoráma bývalého vojenského prostoru s vodními plochami, kde se na dvacet let pozastavil čas. Zelená lesů se tu míchá s modrou oblohou a šedou hladinou desítek rybníků a velkých mokřadel. Krajina protkaná modrou barvou šlechtické krve – vodou potoků a potůčků libereckého kraje, domov zpěvného, vodního i dravého ptactva, ryb i těch, co se jimi živí. Kraj čápů, volavek a dravců, co jsem nikde jinde na obloze v takovém množství neviděl.
Když sestoupíme z Ještědu a vydáme se na cestě krásou Českolipska, pak vám nezbude než s překvapením vzít na vědomí, jak se kraj vody a lesů za posledních dvacet let rozvinul a přetvořil do krásy. Domky tu dostaly nový šat, ploty barvu, rostou tu nové domovy, do kraje svítí barevné střechy, a co se tu pase ovcí a krav... Města jsou čistá, nepotulují se tu divocí psi a zatoulané kočky. V parcích si hrají děti, Vietnamci prodávají na tržištích, okna jsou samá kytka a semafory tu po lidech vesele pomrkávají.
Existuje spousta propagačních materiálů dostupných na informačních střediscích, kde se tohle, ke škodě kraje, nepíše. A co je nejsympatičtější na tomto krásném kousku Evropy? Že zde lidé tolik nepospíchají jako v Liberci, že se tu nehoní auta s jinými auty a řidiči jsou k sobě ohleduplní. Z Jablonného je to jenom patnáct kilometrů krásným lesem do německé Žitavy.... Žije tu spousta hodných a chytrých lidí, báječných sousedů, všude kolem plno zajímavých krámků, provozoven služeb, vždy ochotných pomoci. Pokaždé jsem narazil na ochotu věci řešit, pomoci bříško nasytit. Takové řízky, jaké smaží v Jablonném v rohu náměstí, jsou velikostí srovnatelné pouze s krátery na Měsíci. A pokaždé ještě o půl metru vedou.

Turistické cíle jsou právě ve zdejších lidech, kteří dovedou to, co umí, „prodat“, nabídnout všem a bez rozdílu. Českolipsko v propojení s krásami Liberecka a Žitavska by mohlo pozměnit rozměr lokální nabídky turistiky a mohlo by patřit k vyhledávaným cílům turistů z celého světa. Ubytovací kapacity jsou přitom všude kolem dostačující. Českolipsko a Liberecko jsou svou nabídkou původní krajiny zcela ojedinělé. Dá se tu spatřit toho tolik, že by byla škoda, nepozvat sem všechny, kteří milují nevídané západy slunce, ptáky v oblacích, hory a kopce podobné sopkám, rybníky, do kterých lze bez obav vklouznout a neutopit se... 

Žádné komentáře: