úterý 11. února 2014

Nemůžete se i vy něčím pochlubit?




K nám na vesnici nikdy žádný cirkus, tak jak jej známe odjinud, nepřijel. Machnín neměl žádné náměstíčko, kde by své šapitó postavil. Byli u nás provazochodci, kejklíři a penězoměnci. Ti poslední v tělocvičně národní školy o dvou spojených hodinách po třech korunách vstupného za žáka... To ano. Ale jinak svět akrobacie, klaunů a drezury lvů, pardálů, lachtanů, papoušků a sov nám byl zapovězen. Nebylo kde, a tak jsme vítali, že švec Pelant, tam dole za Pfeifferovou továrnou, co je v ní dneska archiv, měl ve voliérách, právě tu sovu, co jinak prý exceluje v cirkuse, vydru a morčata. Nejsem si jist, zda mají v cirkusu morče, ale co vím jistě, tak on měl doma i páva, andulku, korelu, holuby, docela malé slepičky, kachničky, kozu, ovce, psa, králíky. Některé z těch zvířat jen tak pro okrasu, ostatní, jak říkal, rád k obědu s knedlíkem a se zelím. A k tomu spravoval boty, a za prohlídku zvěře nic zákaznictvu neúčtoval.
Protože bydlel úplně na úpatí lesa prodával stažené králíky, protože ty se mu pokaždé vždy zázrakem hojně namnožili, čemuž se maminka se sestrou smály a zvěřinu z králíkárny místního ševce rády kuchaly a pekly na pekáči. Ale znáte to, brzy se našel nějaký cirkusák, co ševci záviděl ty králíky a taky někdo napsal do Dikobrazu, jak se ševci z obce M. vyplatí bydlet u lesa. Pořád si myslím, že to nebyl nikdo z obce M., kde jsme se měli všichni rádi a nežalovali na sebe, neboť žalovat se nemá a závidět je taky pěkně sprosté a zhovadilé.
Tak se stalo, co prý v Čechách od Bílé hory často. Švec od Ovčí hory z obce M. si musel sednout za verpánek jinam a na cvičitelské touhy se zvěří zapomenout. A víte, co je na tom nejlepší? Jeho syn, jak doma pořád cvičili i ty psy, to okoukal a šel k policii dělat psovoda. A ne ledajakého, toho nejlepšího v Severočeském kraji, nejlepšího v Sudetech. Ono se to tak nějak říká, že…
Abyste si nemysleli, že jsme byli obcí bez cirkusu bez náhrady, tak k nám občas přijížděli na náklaďácích vojáci naší lidové armády. A teď vás potrápím, a neuhodnete proč. Samosebou, aby si zacvičili se zbraní, ale takovou prazvláštní, hrůzostrašnou, dnes už zakázanou. Plamenometem. Zbraň to byla smrtonosná, hrůzu a strach vzbuzující. Představte si vojáka s něčím na zádech a s hadicí, jako od vysavače v ruce, nebo ještě lépe, jako když hasič drží proudnici a z ní vylétají proudy hořící vody. Takže máme vojáky z libereckých kasáren, auta, co je přivezla, stříkačky na oheň a co schází? Objekt zásahu. A to vše jsme z velké dálky pozorovali my, kluci vědomi si toho, že ani kluci z Prahy, Bratislavy, Brna a Moskvy nemají doma takové vhodné objekty, které liberečtí plamenomeťáci dobývají ohněm a řevem, čehož jsme byli autentickými svědky.
Vojáci šli po bunkrech, těch dostavěných z roku 1938. Ty jsou v  obci od sebe vzdáleny tak, aby na sebe jejich posádky viděly. To bylo tenkrát, při mobilizaci. My s kluky viděli počátkem padesátých let, jak se takové bunkry dobývají ohněm při vojenském cvičení. Naši se vynořili se zpoza terénní vlny a zaútočili. Bunkry se zazelenaly, zmodraly v plamenech a nevím, a nechci vědět, komu z nás zvlhla kaťata a trenky. Proto nám to koukání zakázali. Potom plamenomeťáky zrušili a naučili je jiné dovednosti. Jejich potomky jsou nám známí unijní chemici.
Tím jsem, aspoň si to myslím, vyčerpal místní výjimečnosti naší milé obce, kde myslíme především jeden na druhého, neměli jsme rádi, když hoří bunkry, kde švec alternuje cirkus a lidé píší  dopisy na různé adresy....  

Žádné komentáře: