neděle 2. března 2014

Už třetí měsíc v pořadí....

V březnu mají všichni slušní a velcí lidé nad sto padesát narozeniny. Počínaje mnou. Ano, zajisté a děkuji. K oslavencům patří obě mé bývalé ženy a samozřejmě má současná přítelkyně i Jan Amos Komenský. Myslím to zcela vážně.
Březen byl i za mého života Měsícem knihy, jara a Mezinárodního dne žen, který se slavil v jeho osmém dnu. V březnu se houfně rodí mláďata, bývají významné židovské a křesťanské svátky. Země po zimě osychá, Ještěd nad Libercem ztrácí sněhovou šálu a čepici a tudíž podle pranostik mojí maminky si lze bez větších obav sedat i na zem. A v duchu hesla Měsíc březen – měsíc knihy, je vhodné si sedat na zem s knihou Sloky lásky velkého Ščipačeva, kterého v Rusku nikdo nezná.
Měsíc březen je i jinak kouzelný. Je v něm i Den Jodu, Den modliteb, Den mozku a ledvin, Den vody, meteorologie, Den tubery a frankofonie, Den poezie a zdravého spánku. Poslední den v měsíci – Světový den zálohování - je opravdovou rumovou pralinkou. Pokud to je tak, jak si myslím, jde o Den chlastu s připomínkou, že většina lahví je zálohována a tudíž je třeba je vracet. No, co říkáte, měsíc, jako vystřižený, plný oslav těch nejchytřejších a těch, co si to zasloužili.
Naše narozeniny. A pak ty úžasné vzpomínky! Jen je aktivovat. Den učitelů. Miluji učitele. Jejich památce bych zasvětil kdejakou márnici, šatlavu, mučírnu, terária s prudce jedovatými hady a akvária s piraněmi a lidožravými žraloky. To proto, aby učitelé měli na paměti, že učit není řemeslo, vojenský či lépe vězeňský „buzerplac“, kde pokroucené mozky jen dožívají a mlátí studenty o zem. Dolů, nahoru. Toho se bojím, že i tací mohou být dnešní učitelé. Hrozné vzpomínání, hrozné pomyšlení, pokud by mělo jít o dnešek.
Ti stále nedocenění učitelé. Musím na ně myslet. Stále nevím, zda jsou schopni sebereflexe. Už je asi pozdě. Jsou všude, ale ne tam, kde je člověk potřebuje. I oni mají v březnu svou šanci. S učiteli mám nevyřízené spory, převážně s těmi z gymnázia v Jeronýmově ulici. Pánové Kaše, Říha, patřili spíš na dvůr zametat, než učit. Jejich hodiny byly plné sarkasmu duševně postiženého a nedoceněného invalidy. Ač neměli před sebou než vystrašeného žáčka, chovali se, jako by byli předurčeni je zahubit.
Ani ostatní dny v březnu nejsou oproštěny od lidské touhy nedat se. Takový Den ledviny, to je něco, co jsme tu dřív rovněž neměli. Den vody - jak zázračné… Den těch, co jim selhali ledviny. Oba dva dny jsou nějak podezřele mezi sebou propojeny. Abychom v tom už zítra neviděli klientelismus, podezřelé rathovství! Už se těším na duben, až konečně uslyším z radia, kolik jsme ušetřili na posypové soli z Polska a kolik tudíž můžou města přidat na díry v asfaltu na našich zanedbaných silnicích, nebo na koho chytře svést, že se neušetřilo nic.
Březen, měsíc narozenin, oslav neskutečných malých i velkých vítězství. Nástupu jara. Tání sněhu na Ještědu, vajec od slepiček z malochovu, Mezinárodního dne zdravého spánku. Vody, meteorologie, začátku letního času (30.3.) a Den především – Hodina Země.
To zase v dubnu bude Den nášlapných min, ale i Velikonoce....Je pro co žít. Sem tam menší či větší defraudace, někoho zavřou, jiného pustí. Den bude stále delší, teplejší a slunce červenější. Na českolipská blata, rybníky a louže, kam se sletí ptáci, co odletěli v loni na podzim do tepla k jižním mořím. Na stráně se vrátí ovce a stromy se prudce zazelenají. Ten čas není ke srovnání. Snad jenom listopad je svým umíráním blízký tomu březnové zrození. A vůně probouzející se v podvečer, když se čas zastaví, kdy voní mléko od krav, kozí sýr, doma upečený chléb i červánky na nebi a letní teplý déšť…

Březnové dny nemají s jinými srovnání. Budí stromy, co většinou ještě pospávají i medvědy v zákupském podhradí. Čápi hledají svá hnízda, vítr cuchá vlasy, suší slzy a rýmu, tekoucí z nosu a očí. Voda ještě studí a pít ji z dlaní se nevyplatí. Sad mých příbuzných v Klapém pod starodávným Hazmburkem voní zítřejšími květy a mandlemi. Kéž březnovou sílu z prvních bylin, podbělu a listů jarních drog nabere i vážně nemocný přítel. Slunce ať vplete děvčatům do vlasů plameny ohně zlatých pampelišek, nasype do dlaní zlata petrklíčů všem dětem v kočárcích.

Žádné komentáře: