neděle 2. března 2014

Jak vidím Liberec v únoru roku 2014

Co v metropoli českého pohraničí – v Liberci schází, je regulace dopravy tak, aby město nevypadalo v určitých hodinách, jako štvané zvíře. Aby doprava neohrožovala místní i návštěvníky města na životě. Možná by stačily krátké, propojovací spojky mezi nákupními centry, odklon dopravy v určité hodiny z centra. Zlevnit místní dopravu, zrušit zbytečné mezičlánky mezi radnicí a občany – parazitující dceřiné společnosti....
Depresi vyvolávají ve městě rovněž prázdné vybydlené ulice, domy. Město má útvar architekta, a přesto mu schází vize do budoucna, návrhy, jak vrátit městu život. Vždyť umírá, v určitých částech se rozpadá a je neobyvatelné. Za daných okolností zdarma, bez daní a poplatků by měl mít možnost stavět v Liberci v prolukách a tam v centru, kde už chcípnul pes každý, kdo by mohl městu vrátit genia-loci. Postavit tu podniky služeb, menší provozovny, které tu už byly, ale které se tu dnes neuživí a spěchají za město do megacenter obchodu....
Hrůzu vzbuzuje „Skloexport“, hotel Imperiál, mrtvá Třída 1. Máje, prostory Na Rybníčku, Kavárna Nisa, okolí Papírového náměstí, dřevomorková past – bývalá Galerie, Liberecký zámek, Kavárna Nisa, navrácení sakrálních staveb jako Morového sousoší na Sokolské náměstí, úprava Malého náměstí včetně otevření parku – zahrady u Křížového kostela Vyřešení problému prastarých budov nemocnice, kde se jeví, jako nejlepší řešení, jejich zbourání a místo zbouraných postavení nových nemocničních pavilonů. Jinak hrozí další rozšíření opuštěných domů v centru města. Řešení čeká i Rumunská ulice. Co s Preciosou u České besedy, ač to není městský majetek?Je to smutný pohled na mrtvý areál uprostřed města.
Jedna z největších ostud města jen samosprašná mulda za terminálem MHD. Ta a prostory po Textilaně budou pravděpodobně ještě dlouho výzvou všem, kdo budou chtít Liberec vrátit mezi města s určitou koncepcí, ne jako shluk náhodných staveb, které dnes charakterizují Liberec.
Městu schází otevřený lidový zábavný park pouťového charakteru, žádné další drahé sportoviště nebo elitářská zábava, ale cíl a bezpečí pro seniory i pro maminky s kočárky. Monitorovaný a hlídaný prostor bezpečí pro každého, kdo si sedne na lavičky. Přivést do města turisty, rodiče s dětmi, sousedy z Polska a Německa, propojit turistické služby, využít Euroregionu – Nisa sídlícího v Liberci ke zprostředkování zkušeností příhraničních měst, obcí, aby se v Liberci realizovaly cíle, které sbližují Čechy s Poláky a Němci. Pozvat polské a německé obchodníky do Liberce a otevřít jejich obchody v centru, zrovna tak i jejich služby a provozovny, tam, kde se město vylidňuje a umírá.
Máme partnerská města. Co jejich zastoupení, informační centra? Opsat to, co už jinde funguje i začít hledat naprosto nové způsoby řešení, stejně, jako se vracet ke starým dávno odzkoušeným námětům. Návrat restaurace „Radniční sklípek“ je příkladem toho, jak se má hledět na to, co by se mělo realizovat bez prodlení. Po čem veřejnost volá. Pronajmeme letiště na určitou dobu? Zahraniční investor nám může nabídnout zajímavá řešení.
Važme si toho, že máme Ještěd, hotel i horu. Nezapomínejme, že stále platí – Liberec = Ještěd a dlouho, dlouho tu nebude nic, co by Ještěd mohlo nahradit. A přesto se stále zhoršuje přístupová cesta k lanovce. Kdo zde bude řešit stísněné prostory odbavování turistů? I to patří ke kultuře města, jako veřejné WC, zastávky MHD, sochy a sousoší, drobné plastiky, lavičky. Je toho dost, za co lze i pochválit, ale to by mělo být samozřejmostí.
Revitalizace krajského města by měla být cílem i Krajského úřadu. Je až s podivem, že dosud nespolupracují orgány města i kraje a neřeší problémy jinak, než nárazově. Smysluplná by měla být společná, stálá komise řešení revitalizace metropole Libereckého kraje. Dovedu si představit takovou stálou komisi se členy: Liberecký kraj, Město Liberec, zástupce Euroregionu Nisa, společnosti Babylon, Technické University, Městské policie, MHD, Libereckého deníku, MF-Dnes....

Jsem přesvědčen o tom, že tak významnému městu Sudet a metropoli českého pohraničí se podaří vrátit na ta místa, která Liberci náleží. Ať se opět stane perlou mezi Jizerskými a Lužickými horami na skok od Prahy a přitom v centru česko-polsko-německého Trojzemí, nás všech, komu jeho rozvoj není lhostejný.

Žádné komentáře: