neděle 30. března 2014

Velký maďarský básník Radnóti Miklós studoval v Liberci

Je tomu 70 let, co na pochodu smrti z lágru v jugoslávském Boru byl zavražděn ranou do týla básník, který svým významem překročil národní tvorbu. Jeden z největších maďarských básníků.
Miklós Radnóti, vlastním jménem Miklós Glatter, se narodil v Budapešti ještě za Rakouska-Uherska v židovské rodině. V letech 1927-8 studoval na textilní škole v Liberci, kde dosud na zdi školy pamětní deska připomíná jeho pobyt ve městě pod Ještědem.
Hlavním tématem v jeho tvorbě je obava z osudu lidstva, pokud svět připustí nenávist mezi národy, fašismus a národovectví. Sbírky jeho poezie přeložené do mnoha světových jazyků jsou i dnes burcující, stále živé - „Zvedá se vítr“, „Strmá cesta“, „Zpěv moderních pastýřů“…
Po nacistické okupaci Maďarska v říjnu roku 1944 byl zavražděn. Zápisník s posledními básněmi, které odborníci řadí k vrcholu jeho tvorby byl nalezen po exhumaci hromadného hrobu v kapse jeho bundy. V básni „Usilovný pochod“ předvídal osud, který ho čeká. Jeho smrt je smrtí génia, kterého umlčela nenávist totalitního, barbarského režimu, kdy člověk zabije člověka jen pro jeho původ, národnost, barvu pleti, náboženství.
Je ke cti města Liberec, že již před několika desítkami let vzpomenulo velikého maďarského básníka, který zde studoval. Je správné vzpomenout významných osobností kultury, vědy, politiky, sportu, kteří městem prošly, kus života v něm prožily. Přiblížit novým generacím studentů, ale nejen jim, Liberec a jeho okolí, jako významné místo, kterým město bylo, a kterým prošly a zanechaly v něm stopy evropské dějiny, jaký byl jeho význam při budování poválečné republiky.

Posílit hrdost na generace lidí, kteří tu žili před námi, umět ukázat jejich postoje v době ohrožení i vzestupu nacionalistických sil, tak nebezpečných pro demokratickou podobu naší země. Je potěšující, že město Liberec umělo vzdát poctu básníkovi, který tu žil před sedmaosmdesáti lety.

Žádné komentáře: