neděle 30. března 2014

Čím se lišil Hrádek nad Nisou od jiných měst svého okolí?

Vezmu to z pohledu chlapce, který město navštěvoval pravidelně před zhruba padesáti lety. Bylo mi něco málo nad deset let, psala se polovina minulého století. Daleko v Praze vládl zemi Antonín Zápotocký a Novotný. Že existuje nějaký Hrádek neměli jistě ani potuchy. Na rozdíl ode mne. Já týden, co týden v sobotu po škole nasedal v Machníně do vlaku a vystupoval na hrádeckém nádraží. Čekaly mne pokaždé dva nádherné dny u babičky v Loučné.
Dostat se k ní od vlaku znamenalo vybrat si, zda jít přes náměstí, nebo kolem pošty, koupaliště, SVA a přejít most, který se dnes jmenuje podle naší rodiny U Wienerů. Střídal jsem obě cesty. Měly svůj nezaměnitelný půvab.
Už jenom příjezd vlaku na hrádecké nádraží a jeho opuštění bylo sledováno pohraniční stráží se psem. U vchodu do podchodu stáli dva vojáci základní služby se samopaly na prsou. Cestující byli kontrolováni jen zcela výjimečně, ale  roce 1960 byl jedním z nich náš učitel z liberecké školy na Husovce, když jsme se třídou přijeli hledat trilobity na důl Kristina.
Hrádek nad Nisou byl pohraničím městem sousedícím sice s lidově demokratickým státem Němců NDR, ale dalo se skrze něj dostat do západního Berlína, kde v té době ještě nestála berlínská zeď. Ani v blízké Chrastavě, nebo ve Frýdlantu jste nepotkali švarné chlapce – jízdní pohraniční hlídky na koních, jako zde. Jenom pár kilometrů od městské radnice stál zámek Grabštejn - výcvikové středisko a vojenský útvar. Jeho vojáci v té době byli viděni ve městě na každém kroku.
To druhé, co bylo jiné, než u ostatních měst okolí zaznamenal čich. Celý Hrádek od nádraží po Loučnou sušil drcenou kůru z místní chemičky, která zpracovávala kůru stromů, louhovala ji a zbylou pevnou část prodávala lidem na topení. Ještě po víc jak po padesáti letech ji cítím. A nevoněla špatně! Rozhodně nepáchla, natož, aby čpěla a pálila v očích.
Další, co jinde neměli, byla dlažba z černého kamene. Ještě jí zbylo trochu v Žitavě kolem radnice. Hrádek ji má pod asfaltovým povrchem. Někde jsem slyšel, že je to kámen, co vozily námořní lodě jako balast v podpalubí, když se vracely z Ameriky. Zdejší jej v Hamburku kupovali na originální dláždění města…
Co dalšího stálo za to, aby si to desetiletý kluk zapamatoval? Hrádek nad Nisou je položen velmi nízko nad mořem, tudíž vše tu dozrává dřív, než třeba v Liberci. Všude kolem města se tehdy pěstovala zelenina a my kluci, co jsme spali v létě ve stanech v blízkých zahradách, jsme na ni chodili. Nebyl lepší květák a okurky než z polí kolem Hrádku nad Nisou.
Hrádek byl i městem horníků, hranicí tří států – Trojmezí. Vlaků, co odsud vyjížděly ven z republiky, aby projely dalšími dvěma spřátelenými státy, aby se za půl hodiny ve Varnsdorfu vracely zpět do ČSR…
Město báječných poutí, německého ochotnického divadla, kde po odsunu německého obyvatel zůstalo tolik Němců (odborníků, horníků a antifašistů), že nebyl problém se německy běžně domluvit ještě dlouho po válce v celé hrádecké obchodní síti. Dobré jméno dělal městu i tradiční rozmanitý průmysl, v jehož čele stála továrna na prezervativy a technickou pryž Vulkán n.p.

Jak vidno, nebylo toho málo, co zaujalo desetiletého kluka ve městě, kde žila jeho babička a spousta dalších příbuzných. Kam se celý život rád vrací. 

Žádné komentáře: