neděle 20. dubna 2014

Celkem obyčejné prožité dopoledne

Každý z nás má potřebu občas hlasovat. Pošetilost mládí, věrnost zásadám. Platím a nikam nechodím, nevolím, až opět dnes. Ve vzpomínkách na dobu ,,reálného socialismu“, kdy volit se jaksi slušelo tak, jako chodit na schůze, diskutovat, platit příspěvky a číst a povinně kupovat stranický tisk…
A tak jsem si disciplinovaně sedl, jako ta gorila v kině, kamkoli. Místa bylo plno. Ne každý si dal zkazil nedělní dopoledne. Sedím a poslouchám, nic se nezměnilo. Léta běží a nikdo nic nového nevymyslel. Káva nebo čaj? Vedení je v kravatách. Schází mi zase ten známý obražeč schůzí, který se na nich, coby bezdomovec, úspěšně už léta stravuje. Svěží, odlehčený tón schůze je osvěžením, žel mladík vedle mé židle, bere výzvu k diskuzi jako diskuzi a ptá se. Na konci stolu budoucí matka lapá po dechu, žádám o otevření dveří a to je zatím vše.
Venku se zatáhlo, ovzduší začíná houstnout. I na výroční schůzi našeho spolku atmosféra houstne. Natolik, že mladá paní, budoucí matka, žádá hlasování o důvěře tajemnici společnosti. Věc nebývalá… Nemám o sobě vysoké mínění, to dělá i ten nízký důchod a vzpomínky na minulost, jak se zacházelo s těmi, s těmi, co hlasovali jinak než ostatní. A už to je tady zase… Tak přeci mne dohonila víra ve spravedlnost. Hrozí mi trest. Co teď? Hlasovat s davem, s většinou? Nemohl jsem zvednout oči od ubrusu… A pak jsem je zvedl a požádal o slovo. Slyším se, jak říkám: „Vladimír Iljič Lenin se, vážený výbore, zachoval nadmíru demokraticky vůči menševikům tak, že si toho všimli i historici Velké říjnové revoluce. Ač tehdy šlo jen o etapu jeho boje o moc v Rusku, apeluji tímto na vás, vítěze hlasování, abyste se obdobně zachovali i vy vůči poraženým – přehlasovaným a ušetřili je.
Musím popravdě říct, že mnozí při vyslovení jména velkého vůdce ruských proletářů hlasitě vydechli. Chvíli bylo ticho, pak se začali otáčet, posunovat po židlích dopředu, dozadu, až ozvalo se: „To myslíš vážně!“ Jen předseda se zmohl na otázku: „Jak dlouho?“ Byl jsem připraven a odpověděl: „Po celou dobu jeho života, než ho zastřelili.“ Nic víc než zásah a trefa do černého. Hodnou chvíli trvalo, než někteří pochopili a pomohli ostatním z rozpaků.

Odvolávat se na V. I. Lenina... Není to drzost? Smí se to? Nechtě jsem trochu rozvířil stojaté vody na schůzi. Ne všem bylo dáno pochopit, takže se v Čechách dál pere na valše a špinavá voda se z vaničky vylévá i s dítětem. Spěme dál a učme se snadno zapomenutelné básničky...

Žádné komentáře: