neděle 27. dubna 2014

Mezinárodní den laboratorních zvířat




Ach tak, vy nevíte s kým máte tu čest. Jsem laboratorní zvíře. Mám dva zuby v dolní části obličeje a tak mě identifikujete. Jsem potkan a dnes mám svátek. 24. dubna není jen Jiřího, ale je i dnem laboratorních zvířat... Jsem tady a proč jsem předurčen spolupracovat s lidmi v laboratoři vyplývá už z názvu. Pomáhám hledat léky, léčebné postupy, které mohou pomoci nemocným.
Jsem potkan a nám podobné jsou krysy. Většinou jsme lidem odporní a splývající v jednu ošklivou chlupatou věc roznášející choroby. Snad ano. Někteří naši příbuzní v tom možná nejsou nevinně - sestřenice, bratranci, děda z matčiny strany, strýček Ondřej, mimořádně zlý a chlupatý.... My si zuby i kožíšky čistíme. Ne, ne tak to není. My, laboratorní, jsme prosti blech, parazitů a naše krev je tou, která patří vám, laboratorním zkouškám. Nejsme trápeni žízní a hladem, naše strasti jsou dány chemickými postupy, které z nás vytvořily hráz proti chorobám a nemocem a tím vším, co patří ke stáří. Přes nás k vám vede pouto života a žití! Jsme tu, abychom vám pomohli překonat bolest, ulehčit to, na co byste zemřeli. Pokud se pokus nepodaří, přichází další a další laboratorní zvířata, která jsou tu proto, aby v laboratořích dostála svému poslání.
Vzpomeňte všech, kteří  zemřeli, kteří odešli jen proto, že nebyl lék. Dnes tomu tak není. Není léku, který by nebyl zprvu ověřen na naší kůži. Léku, kterému jsme my, chlupatí a zubatí, pomohli na svět. Dnes je oficiální Den laboratorních zvířat, náš svátek. Den, kdy by měli všichni, co kdy spolkli aspirin, vzpomenout našeho poslání, kdy náš život za váš je daň, kterou platíme za vaše uzdravení.
Nic na světě není zadarmo. Abyste mohli žít vy, jsme tu my.... Chápejme tedy zdraví, jako mozaiku práce spousty bytostí, včetně nás laboratorních. Nejsme vaši příbuzní, nejsme ani krásní, ale dohoda platí. Pomůžeme vám. Ať vám slouží zdraví....

Žádné komentáře: