neděle 20. dubna 2014

Stalo se i nestalo v jednom nejmenovaném městě v Sudetech r. 2014

V Tesku, ve středu města, je to samý vykutálený filuta, jako v té televizní reklamě na oplatky Fidorka. Zákazník se pak diví, co všechno vidí. Nešvar oblbovat a z lidí dělat ty, co naletěli, to v Tesku po všech čertech opravdu umí.
Pošlete tam koho chcete a oni křičí: „To je tvrzení proti tvrzení!“ Co s tím chcete dělat? Tak třeba ty hluboce zamražené kachny. Jsou v takovém velkém boxu a něm půlmetrovými písmeny – sleva, sleva. A na to hloupí Češi slyší. Bylo, ale už není. Vedle ceduličky, jak do dlaně, s cenami, že se až důchodce stydí, marže, že se i ty mražené kachny červenají. Nejsou samy. Dva dny slevy 10% a pak 3 měsíce ceny, že jim po právu přejeme, aby si do těch boxů majitelé vlezli sami.... Fakt, že se ti bohatí nestydí a studem jim nehoří tváře...
Vraťme se k té vaně plné kachen v Tesku. Slevy byly v neděli, dnes je úterý a ta velká písmena, co jste si z nich složil slova „slevy, slevy“, jak vidíte už dávno neplatí. Být černoch, otrok kdesi na plantáži, asi bych musel sundat gatě a dostal bych rákoskou, že neumím pořádně číst a nekupuju kachny v neděli, nebo v úterý za ceny, které páni poručí.
Je to směšné, je to k pláči. Jak dlouho ještě? Copak v kapitalismu nejde žít bez zneužívání postavení, ponižování druhých, bez nadměrných zisků bohatých? Proč někdo svévolně podstrkuje lidem pod nohy miny a čeká až to bouchne? Už ne z malicherných důvodů, zabil jste strýčka, dostanete přes hubu, ale bohatí a chudí budou jednou stát proti sobě a nebude to jen o ceně hluboce mražené kachny. Pomyslný kamínek může uvolnit lavinu a ta může smést vše.
A jak mi to sáhodlouze vysvětlovali, jak hluboce postiženému hluchotou, div se mě nezeptali, zda nejsem zbaven odpovědnosti vést na veřejnosti spor s bílou košilí a kravatou. Oni přeci mají vždycky pravdu, neumím číst. Písmena jsou tam sice veliká jako kráva „sleva, sleva“, ale oni je jen zapomněli odstranit: „Platí ty menší, malé cedulky dole, copak neumíte číst?“

Tak až se půjdete projít městem, vyhněte se konfliktům a těm, co si myslí, že všechno vědí a umí. Kupte si v zelenině květák a pusťte si v televizi nějaký ten seriálový oblbovák a zapomeňte na své starosti. Stalo se nestalo, ale stalo se a potrefená husa – hluboce mražená kachna- se jistě ozve. Ale to už je zase o tom tvrzení proti tvrzení. Právníci musí přeci taky dobře žít.

Žádné komentáře: