neděle 20. dubna 2014

Dům v Jablonném, na rohu ulice, co vede do polí…

Zedníci nám okopali dům. Na jeho rozích zbyla z cihel jen taková směska červené hlíny a strach z toho, na čem ten dům vlastně stál. Miluji kámen a dřevo, pro barvu a vůni, kterou mám rád. Teď sleduji s hrůzou zedníka a bojím se, co ještě objeví.
Dům stojí při cestě do polí a do zahrad. Stál tam už tehdy, kdy moje babičky ještě nebyly na světě. Druhá strana domu stojí na pískovci, na kameni z kopců okolních hor. Pokud u nich stojím, vidím je a na jejich temenech přepevné hrady. Pevné a silné jsou i jejich základy z pískovce, opuky, křemene, z okolní žuly a břidlice.
Náš dům je z části podezděn kamenem, má valené sklepy, hlubokou studnu a pokud tiše sedíte, pak uslyšíte i hlasy těch, co kdysi na křižovatce cest ten dům stavěli a nejen je. Kolem domu vezli po cestě dolů z kopce raněné vojáky, co se tu střetli s těmi z druhé strany hor. Tekla jim krev a z těl jim trčely polámané a prostřílené kosti. Některé, co dosud dýchali, položili do sklepa nedostavěného domu, který byl ještě bez střechy, u cesty, kde ještě tambor bubnoval a bubnoval.
Leželi ve studeném sklepě, ani slámu pod ně nedali. Ten první, co umřel, držel za ruku druhého, třetí se pevně držel dalšího. Do rána jich zemřelo šest a studili, jako ten kámen, z něhož byly postaveny základy budovy. Ráno se trochu oteplilo a další vozy plné raněných spěchaly do kopce k Lemberku, kde se snad o raněné postarají… Z domu na křižovatce s sebou vzali ty, co ze včerejška přežili. Mrtví tam zůstali. Co s nimi? Nechali je tam ležet, jen o pár palců nad nimi zvýšili podlahu. Udusali ji botami s podrážkami z hovězí kůže pobité železnými podkůvkami.
Mrtví leželi v tom, v čem je sem přivezli, jen přes obličeje jim přetáhli lněné ručníky a tím smuteční obřady skončily. Co měli na krku, po kapsách a v batozích, všechno jim nechali. Věčně budou ležet ve sklepu domu u cesty.
Dům rostl jako z vody, jednou, víc jak před sto lety, vyhořel. Cest kolem něho přibylo. Postavili ho znovu. Tentokrát byl o něco vyšší a tehdy dali do druhé strany, do základů cihly z červené hlíny. Ozvali se i ti mrtví, pohřbení v základech pískovcové části opraveného domu. Přicházeli v noci, kdy jim byla zima a na domácích chtěli, aby přitopili. Domácí netušili, proč v noci topit, přikládat do pece. Až jednou se prozradilo, že straší i na Lemberku a trvá to víc, jak jedno století.
Dům prochází generální opravou. Vím, co pod podlahou jeho severní části leží. Zazděný sklep, mnoho navršeného kamení a lidské kosti. Když tu o pár metrů výš sedím a dívám se na televizi, přitopím si. Nedělám to jen pro sebe, ale i pro ty kluky, kteří tu tehdy v noci zemřeli, ale i pro dům, co tohle všechno vypráví.



Žádné komentáře: