středa 15. července 2015

Nemusím do Amazonie – mám ji doma


Obloha, kde slunce chodí spát v červenci po deváté večer... Jen se podívejte! Je nádherná a jedinečná. Vše kolem slunečního západu je jako z broušeného skla, jako rajčí peří, paví pera, duhové rybičky. Jako bych hleděl do rozkvetlého sadu meruněk, cítil vůni burgundského vína, pečeného masa z kance, nakládaných houbiček. Obloha je jako talíř a hlavním chodem je slunce, které jen zvolna zapadá. To pak bohatou tabuli na stole střídá rej sklenic mešního vína a ohňostroj padajících hvězd. To vše je tak krásné, že se mi to asi jen zdá nebo je to fata morgana. Než obloha zčerná tmou a barvou topazu na nahých stehnech tanečnic z Moulin Rouge, vydá svědectví o roji světlušek nad mořskou úžinou.
Miluji tu krásu malované oblohy a slunce, co se poroučí a pomalu odchází, propadajíce se do bizarních tvarů oblaků. Mám to štěstí pozorovat tu úžasnou scenérii ze zahrady nad údolím, proti lesům, mokřadům a stráním, kde je svět sem tam ohraničen stromem, úvozem či náspem. Odtud se nikam neutíká, tady se snoubí nebe s krajinou a vysoká tráva se v poryvech větru vlní jako mořský příboj.
Nad tím vším obloha, jako benátské zrcadlo, odkud fouká barokní andělíček trychtýřem vítr do kopců a remízků. To se pak plaší spárkatá, a létají i listy mého diáře a psí hračky. Hlavně chlupaté tenisáky, co se tak dobře drží v tlamě Vilínkovi, psovi z útulku, který se u nás učí žít. Každý večer všichni, včetně psa, který ještě neví, co se patří, usedáme a čekáme, kdy se objeví první hvězda, aby řekla, že se zvedne opona. Oblohou se mihnou vzdálené blesky a tiše hřmí, jako když někdo ve vzdálené kuchyni uklízí nádobí. Při tom se oblaky hrne na štaflích spousta malířů a štětkami se snaží natřít něco, na co barvy nemají.
To jenom slunce umí malovat všemi barvami a k tomu čarovat s hudbou andělských trub. Z oblaků se na obloze vytvoří Amazonka, řeka, ta největší. Zároveň ryby, stíny papoušků, hadů, opiček a dravců, žijících tam nahoře. To vše ve mně vzbuzuje víru, že obrazovka na obloze hraje onu Šostakovičovu symfonii na počest vítězství. V oblacích plá vatra indiánů, vítězů nad přírodními silami.

 Obloha žhnoucí sytými barvami bledne dlouhou nocí a chlad Amazonky klesá do trávy, kde z ní ráno zbude jenom rosa a země se pomalu ochladí. Do starých kolejí se vše vrátí až večer...

Žádné komentáře: