sobota 30. května 2009

Slušnost, tradice, tolerance

Tradice jako model, tolerance jako výsledek výchovy a slušnost? Měl jsem možnost pozorovat sedmnáctiletého studenta strojní průmyslovky na předvolebním mítinku politické strany. Těch studentů tam bylo samozřejmě víc. Velmi dobře oblečených s rukama plnýma vajec. Natěšených, rozeřvaných, pusu od ucha k uchu. Nekoordinované pohyby, snaha upoutat na sebe pozornost. Učebnicový příklad hulvátského rádoby chlapského chování.

Přišli sem kvůli tomu, aby vypustili páru, pohrozili, uhodili. Na nohou značková obuv od táty, mámy – chudáci, sami si ještě nevydělávají. Škoda, že jejich rodiče nepřišli. Museli ráno do práce. Nejspíš by se divili, kolik vajíček ten den jejich děti koupili.

Naše děti. Jsou tu jisté hranice a ti, kteří s našimi dětmi manipulují, naši známí-neznámí z internetu. A pak ti, co rozhodují, co je ještě hulvátství a co už je hanobení rasy a původu. Nacisté by se divili, co všechno dnes fašistům v Česku projde. Že například hajlování nic neznamená, a kdo všechno si plete pozdrav se zaťatou pěstí (rot front) s nacistickým pozdravem. Co je co, rozhoduje neznalec s jednoročním policejním kursem.

Každé město, obec, rodina, ti všichni rozhodují o svých demokratických tradicích. Žel v Česku rozhoduje o tradici obce její komunistická minulost. Co by mělo ještě přijít? Hlad, bída, nouze nebo nový Hitler, aby lidé tradicemi přestali opovrhovat?

To, co se děje, je ulice plná našich dobře živených dětí, kteří za naše peníze plivou na naše táty, mámy, dědečky a babičky. Na to, co si kdysi na továrnících vymohli. Náš kraj má svou revoluční tradici. Z čeho by dnes měl mít sedmnáctiletý student strach, čeho by se bál? Pokud studuje, je mu hej, rodiče se postarají. Po střední škole mu zaplatí (?) soukromou vysokou a on jim vystuduje na pána. Pak ho už rodiče nezajímají. Nemají na jeho životní standard. Jo ještě něco – ať se pakují! On ten jejich byt vlastně není k zahození a vlastně ho nepotřebují.

To je důsledek vytrácející se role rodičů a prarodičů z výchovy. Ovládáni internetem se mladí ponoukají tu proti chudým tu proti starým jindy proti levicově zaměřeným nebo rasově odlišným. Většina mladých chce být bohatá a chudých se štítí. Imponují jim slova, slova, slova a neuplyne dlouho a budou se chovat jako většina našich politiků. Obhrouble, vulgárně, přezíravě a nebudou chtít pracovat v dělnických profesích. Zatím to nehrozí. Zatím házejí vajíčky a neskonale se tím baví. Ale co, tohle je ještě nic. Počkejme si, až do města dorazí špička ledovce, naši drazí z tzv. „Dělnické strany“ s hesly „Nic než národ“ a „Čechy Čechům“. To nás teprv začnou bolet hlavy! Ale takhle přece začínal i Hitler.

„Prosím vás, a kdo to byl ten Hitler?“.......



Egon Wiener

Žádné komentáře: