neděle 10. května 2009

Zpověď Evropanky

 S Janou Hybáškovou, autorkou shora uvedené knížky se setkávám nebo i míjím velmi často. Paní europoslankyně a autorka knížky „Zpověď Evropanky“ je stále on the road. Bývalá česká velvyslankyně v Kuvajtu a Iráku v době irácké operace, arabistka a Europoslankyně letos vydala v pražském nakladatelství „Rybka Publishers“ něco víc jak zpověď , něco míň jak memoáry úspěšné, možno říci veleúspěšné české zástupkyně v Evropském parlamentě.
 Kniha je až neskutečně poutavým vyprávěním o tom, jak se v Bruselu dělá politika. Je osobní zpovědí, rukovětí, manuálem jak kolo sestavit, nasednout jet a vyhrát časovku i vlastní závody. Co si obléknout, s kým a jak promluvit, co od koho čekat, komu uvěřit. Zpověď Evropanky s krásným věnováním jsem četl napjatě jako poutník v ruce bedekra, procházeje, pro mne novým Českým Středohořím. Jako bych s autorkou šel po značkách od pramene té nejmenší říčky po temena vysokých hor, abych si vysoko nahoře, zbrocen potem i novým poznáním řekl, dívaje se do všech světových stran, že je krásná, ta naše zem, krásný je celý její kontinent. Evropa...
 Díky, paní Hybášková, jste první skutečnou Evropankou, kterou znám. Českou zastánkyní lidských práv, která dělá čest svým voličům, především respektem k hodnotám demokracie a práva, které tak zodpovědně v Bruselu prosazujete. Jako předsedkyně delegace pro vztahy mezi Izraelem a EU Evropského parlamentu jste významně napomohla ke sblížení a zlepšení vztahů mezi Evropou a Izraelem. Jste političkou, která brání jediný demokratický stát Blízkého východu před nevyváženou politickou demagogií komunistických, socialistických a zelených poslanců v Evropském parlamentu.
 Zpověď Jany Hybáškové vysoce přesahuje vše, co dosud bylo napsáno o vnitřní struktuře Evropského parlamentu. Vysvětluje, v čem tkví jeho samotná podstata. Sama kniha se stává v rukou čtenáře skutečným průvodcem na cestě spletitými chodbami bruselských úřadoven. Ojedinělým historicko-faktickým podkladem pro pochopení nám zcela neznámých mechanismů složitých jednání evropských institucí. Neměla by chybět v žádné knihovně studenta, novináře, ale i politika. Ti všichni v ní najdou kodex mravní čistoty, který vede autorku, Janu Hybáškovou – europoslankyni, celá léta její politickou kariérou.
 Ano, v Bruselu se dělá politika a pokud chceme, aby to nebyla politika o nás bez nás, tak by nás v největším zákonodárném sboru na světě, který čítá 785 přímo volených europoslanců měli vždy zastupovat takoví lidé, jako autorka knihy Zpověď Europoslankyně, Jana Hybášková.
 Nevím, jak jinak vám za vaši práci poděkovat.

Žádné komentáře: