pátek 17. července 2009

Husákovy děti na Frýdlantsku

Frýdlantská porodnice měla vždy hodně práce a zvlášť před zhruba 35 lety. To se po celém Československu rodily tzv. Husákovy děti. Vzrůst populace byl postaven na základě ekonomických výhod, které byly státem poskytovány mladým matkám. Ve Frýdlantě tomu bylo jako v celé republice. V průměru se zde v těchto letech ve zdejší porodnici narodilo kolem 500 dětí ročně a v roce 1974 dokonce ještě o 62 více. Kdyby tak „Stát“ věděl, že tehdy tak slavně vítaná mimina, dnes statní pětatřicátníci nenajdou na Frýdlantsku práci a budou chodit pro sociální dávky v nezaměstnanosti!
Vzrůstající trend růstu počtu narozených dětí byl dosažen především dlouhodobými sociálními výhodami poskytovanými mladým manželům, což mělo vliv i na růst počtu uzavřených manželství. V matričním obvodu Frýdlantu v Čechách se v těch letech uzavíralo 150 manželství v roce 1974 dokonce 168. V 70. letech minulého století bylo zvykem manželství uzavírat kolem dvaceti let věku.
Všechny tyto údaje nám dnes i zpětně poskytuje objektivně matrika, místo vyřizování osobních záležitostí občanů. K práci matrikáře vždy patřilo i vyřizování takových smutných událostí jako je smrt. V roce 1974, v roce narození 562 dětí bylo do matriky zapsáno 168 úmrtí v matričním obvodě Frýdlant v Čechách.
Na frýdlanské radnici jsou uloženy i staré církevní matriky, z nichž té nejstarší by mělo být 192 let. Jde o matriku sňatků z Dětřichova a je samozřejmě psána německy.
Porovnějme výše uvedené se současným ověřeným stavem, V roce 2007 se ve Frýdlantě narodilo 398 dětí, do června roku 2008 203. Poté byla porodnice ve Frýdlantě v Čechách zrušena pro nedostatek odborných lékařů. V roce 2008 eviduje zdejší matrika 152 zemřelých a 101 nově uzavřených sňatků šťastných snoubenců...

Žádné komentáře: