sobota 11. července 2009

V Liberci se bavíme odjakživa

Naše krásné město pod Ještědem nebyla nikdy díra, kde dávají lišky dobrou noc. Devatenácté století bylo sice stoletím páry, ale Liberec rostl jako z vody. Dělníci pracující v bouřlivě se rozvíjejícím průmyslu se začali shromažďovat i mimo pracovní dobu a haly továren.
A záhy to už nebyly jen restaurace a výšlapy na rozhledny blízkých hor. Roku 1841 vzniká Průmyslový vzdělávací spolek města Liberce, který pořádá první přednášky, osvětu a šel ještě dál. Do města zval VIP osobnosti z celého světa. Do Liberce přijížděly přednášet skutečné osobnosti, hvězdy.
V roce 1876 v Liberci přednášel už tehdy slavný A.E. Brehm (autor známého Atlasu zvířat), polární badatel Julius Payer a snad ještě slavnější Ronald Amundsen. Co tomu říkáte? To bychom si tu naši sportovní arénu naplnili až po střechu, být to tak dnes. Vzápětí po nich do Liberce přijíždí MUDr. Emil Holub a to hned na dvě přednášky. První se uskutečnila roku 1880, druhá o rok později. Zajímavé je, že si MUDr. Emil Holub musel nejprve na své cesty po Africe vydělat vyprávěním o nich. Připomíná mi to krásné, dobrodružné knihy jeho současníka K. Maye, který tak poutavě psal o zemích, kam se teprve chystal
Emil Holub si na cesty po Africe skutečně vydělal lékařskou praxí, přednáškami a psaním. Afriku spatřil poprvé v roce 1872, podruhé v roce 1874, potřetí v roce 1875-6. To pronikl až k Viktoriiným vodopádům a k řece Zambezi. O tom všem vyprávěl našim předkům v Liberci.
To byla jen ukázka z kultuního kalendáře Liberce koncem 19. století. Přiznejme si však fakt, že to ještě po městech nejezdily hudební skupiny a zpěváci, kteří dnes hravě zaplní sportovní haly. Všechna čest tehdejším dobrovolným organizátorům osvěty. O řadě dalších, možná i slavnějších celebrit, které do Liberce přijely, by mohla vyprávět kniha hostů hotelu Zlatý lev v Liberci. Většina těch významnějších hostů se ubytovávala právě zde.

Žádné komentáře: