pátek 17. července 2009

Liberec – velmi zajímavé údaje

Nedávno jsme zavzpomínali na císaře Rudolfa II., který roku 1577 udělil dřevěné vesnici Liberci právo užívat městský znak a pečeť. Teprve potom si Liberec postavil první radnici, bylo mu uděleno právo konat trhy a právo hrdelní. Přes krásný glejt s krásnou pečetí zůstával Liberec malou obcí.
Současný Liberec, město bývalých textilních továren a bouřlivého rozvoje, počal růst v první polovině 19. století. Počet obyvatel města se zvýšil z 8 000 obyvatel v roce 1800 na 18 000 v roce 1850, v roce 1900 tu žilo již 35 000 obyvatel. Významné tradice může dokumentovat a stavět na nich současná liberecká sociální demokracie. Před 140 lety došlo k nebývalému rozmachu dělnuického hnutí a po roce 1869 vznikla v Liberci první sociálně demokratická organizace na severu Čech. V letech 1877-1881 sídlilo v Liberci dokonce tajné ústředí, vedení celorakouské sociálně demokratické strany, v jehož čele stál Ferdinand Schwarz, pekař ze Stráže nad Nisou. Ten se také zúčastnil zakládajícího sjezdu Československé sociálně demokratické strany v Praze Břevnově v roce 1878.
Velmi slavný byl v Liberci 1. máj roku 1890. Přelom 19. a 20. století, období druhé průmyslové revoluce, znamenal pro Liberec a jeho okolí vrchol růstu průmyslu a celkové konjunktury a žel i počátek jeho budoucí stagnace. Za První republiky (1918-1938) bylo už nutno velmi složitě hledat nová odbytiště pro výrobky libereckých textilek nejen na starém kontinentu, ale i v ostatních světadílech. Ukázalo se to jako velmi, velmi nesnadné neboť i tehdy celosvětová krize ukrajovala z celkové poválečné prosperity Československa, potažmo liberecké oblasti.
Liberecko se stává ukázkovým prostředím pro střídání konjunktury a období hospodářské krize. Nejhorší krizové období začalo v roce 1929 a protože tehdejší československá vláda na ni zareagovala upřednostněním a podporou „české podnikatelské sféry“, poslala na severu Čech vodu na mlýn henleinovcům. Fašisté těchto argumentů obratně využili k rozdmýchávání národnostních třenic mezi Němci a Čechy žijícími v Českých Sudetech a k propagaci Hitlerova Německa. Tím napomohli k rozbití Československa v roce 1938 a ke změnám v demografickém složení obyvatel po roce 1945, což se tak výrazně dotklo našeho města Liberce.

Žádné komentáře: