sobota 30. dubna 2011

Desatero zdravého pití

Protialkoholická komise ONV zasedala pravidelně pod vedením primáře psychiatrického oddělení liberecké nemocnice pana doktora B. Vitíka pravidelně až do jeho smrti. Mě, mladého svazáka s mlíkem na bradě posadili vedle plukovníka Korola, náčelníka vojenské správy. Tahle komise měla representativní zastoupení: ONV, radnice, odbory, ženy, mládežníci, OÚNZ, Národní fronta, armáda, vysoká škola. To byla naše komise Boje proti alkoholismu.
Zasedali jsme přímo v epicentru dění, na psychiatrii v liberecké nemocnici tam, kde se pijani dobrovolně léčili a zbavovali démona nadměrné konzumace alkoholu. Nezapomenu na postavy sedící u dlouhého stolu, mající před sebou džbán, lavor, plechový hrnek a láhev s alkoholem. Postupně, po požití prášku – pili, zvraceli, dusili se a opět vše dokola. Stáli jsme od nich na metr, ale oni nás nevnímali.
Naše zasedání byla vždy velmi konstruktivní a podnětná. Schválili jsme panu primáři i text na papírové tácky pod půllitry piva, tzv. zásady zdravého pití. 10 zásad, každá jiná. Pan primář nedělal nic polovičatě. Naše zprávy byly vždy podrobeny kritice a nikdo by si nedovolil práci komise zlehčovat.
Z nekrologu zemřelého MUDr. B. Vitíka vyplývá, že patřil i k těm, kteří odbornou literaturu psychiatrie obohatili o řadu poznatků, které svědčily rovněž o velké erudici liberecké psychiatrie. Nakonec i dcera pana doktora, dělala čest liberecké psychiatrii na Sicílii, kde patřila k oporám místní psychiatrie. Mám za to, že lékař psychiatr a velký bojovník s alkoholem MUDr. B. Vitík patří mezi významné osobnosti našeho města, okresu i kraje, které po II. světové válce v Liberci žili a dělali čest svému oboru, svému městu – Liberci. Krajský odborník pro psychiatrii zemřel ve věku 58 let v listopadu roku 1972.

Žádné komentáře: