sobota 16. dubna 2011

Raději to prověřte

A tady začínají Vratislavice nad Nisou znakem města a doprovodným textem. Poutníče, zvolni svůj krok, nespěchej, v tomto městě se narodil automobilový konstruktér Ferdinand Porsche…
Nevím, zda se vratislavští zastupitelé neukvapili a doufám, že si předem s jistotou ověřili, že není pravda, co se povídá. Asi nebudu sám, kdo v poslední době a nyní stále častěji slýchá, že F. Porsche, narozený v tomto městě, nebyl jen konstruktérem lidového vozítka „brouka“ a závodních aut. Že byl přesvědčeným nacistou, členem zločinecké organizace NSDAP, členem SS, ředitelem továrny využívající práce válečných zajatců, vězňů koncentračních táborů, blízkým přítelem Adolfa Hitlera a Heinricha Himmlera, velitele gestapa. S oběma zrůdami se dával fotografovat, jak plánuje příští Německo. Velké Německo vystavěné na kostech otroků, Židů a Slovanů.
Pokud to všechno je pravda a pan Porsche byl nacista a nadevše mu bylo blaho německého národa, pak bychom měli z Vratislavic už druhého nacistického vůdce. Prvním by byl Konrád Henlein, rovněž narozený ve Vratislavicích, jehož stylizovanou podobu – hlavu s vidličkou v temeni, poskytuje volně k nahlédnutí milionová zastávka MHD u liberecké hlavní pošty.
Vratislavičtí zastupitelé by měli zareagovat na tyto podněty a měli by si nechat přešetřit činnost F. Porscheho, a co dělal v letech 1935 – 1945. To, že nebyl antifašista a že vyráběl špičkové zbraně pro Wehrmacht, víme. Zda v jeho továrních halách pracovali otroci z koncentračních táborů a jejich velitel byl členem SNDAP, případně SS, by někdo měl vyvrátit.
Ani mě se nechce věřit, že uznávaný konstruktér a vratislavský rodák by měl podíl na smrti nevinných lidí, ale to si mohu s vratislavickými zastupiteli jen přát. Bylo by vhodné, aby vratislavští zastupitelé zveřejnili co nejdříve podklady, které ospravedlňují jejich rozhodnutí.

Žádné komentáře: