středa 6. dubna 2011

To nejlepší u nás doma

A není toho málo, čím se můžeme pochlubit. Kvalitní zboží a přirozená krása odvedené práce je nejlepším vysvědčením generací, které tu žily před námi. Jestliže chci hovořit o tradici výroby na Liberecku a Jablonecku, pak mám na mysli textilní, bižuterní a sklářskou výrobu, která se právě zde vyvinula z někdejšího vesnického plátenictví a sklářství v jizerskohorských hutích a sídlištích. Tento dominující způsob výživy prošel složitým procesem od rukodělné výroby přes manufakturu až k náročné průmyslné výrobě dosahující svého vrcholu koncem 20. století.
Na počátku onoho vzepětí tvůrčích sil našeho kraje stály překvapivě ne zcela přívětivé přírodní podmínky – rychlá voda, dřevo, krátká léta, nedostatečné podmínky pro tradiční zemědělskou obživu na chudé horské a podhorské půdě. A právě správné pochopení daného stavu, ekonomické podmínky, vstup kapitálu a technický pokrok při využití potenciálu zdejších lidí vedly k obdivovanému úspěchu zdejší ekonomiky.
Od samého počátku rozvoje těchto odvětví v našem kraji pracovaly v textilní a sklářské výrobě tisíce pracovníků. Tak tomu bylo až do konce 20. století. V textilní výrobě pracovalo v obou okresech 15 tisíc pracovníků, v bižuterii 17,5 tisíc osob. To bylo 52 % z počtu všech pracujících v ústředně řízeném průmyslu v liberecko-Jablonecké průmyslové aglomeraci. Tomu odpovídala i péče o zaměstnance, jejich stálé proškolování, vysoký stupeň náročnosti učňovského školství zaměřený na praktickou výuku a uplatnění ve výrobě, středoškolská a vysokoškolská výuka podpořená granty a stipendiem podniků, které sledovaly studijní výsledky jednotlivých studentů po celou dobu jejich pobytu na škole.
Dále přispěly k vynikajícím výsledkům oboru textil-sklo „podniky zahraničního obchodu“, které koordinovaly zabezpečený odbyt vyrobeného zboží. U nás k tomu přispěla i stálá expozice skla v Libereckém zámku podniku Skloexport. K propagaci výroby textilu sloužily desítky let Liberecké výstavní trhy, kdy např. za jeden výstavní den výstavu a město navštívilo i 40.000 návštěvníků. Tolik turistů nezavítá dnes do Liberce a Jablonce za celý rok…
Máme tradici textilní výroby, která si zasluhuje skutečného uznání. To by bylo nejlépe přiznáno tím, kdybychom např. v krajském městě Libereckého kraje měli moderní textilní museum, museum nové generace. Žádné statické musejní exponáty, ale stroje v pohybu. K tomu účelu by vyhovovala budova a přilehlé školní dílny Střední průmyslové školy v Liberci, o jejíž další existenci se vedou spory a řešení se nabízí samo. Škola by zůstala zachována a o sobotách, nedělích a prázdninách by sloužila i jako museum, samozřejmě vhodně doinstalována potřebnými exponáty z přebohaté historie textilního strojírenství na severu Čech…

Žádné komentáře: