neděle 17. července 2011

O němčině

Jako o květině jsem psal o fránině, italštinu jsem spojil s hudbou a paletou. O němčině mohu říci, že je to jazyk mého táty a babičky. A taky doktora Mengeleho, co zbytek rodiny poslal německy do plynu. Němčina je řečí Heineho a minesengrů, co hrad od hradu a třeba na Wartburgu zazpívali o lásce a o medu.
Německy napsal Martin Luther své protestantské teze a hřebíky je přitloukl na vrata kostela. I básník Schiller se dal slyšet německy. Touhle řečí se obrátili marxisti k lidu: Evropou obchází strašidlo revoluce. Psal se rok 1848. Marx si tak dopisoval s Lassallem, ač ho neměl rád. To starý Liebknecht se viděl v synovi a jablko nepadlo daleko od stromu. Rosa Luxemburg a předseda partaje Ernst Thälmann měli blízko k socanům do Liberce a Jablonce, protože tady všichni uměli německy. I Češi a Židi, co tu žili, všichni němčili. Jak jinak. Kolik lidí na světě umí česky? Vždyť i Palacký napsal své slavné dějiny německy a pak je teprve přeložili do češtiny.
Německy psal své vulgarismy o milování K. H. Mácha. Kuchařské dobroty popisovala Magdalena Dobromila Rettigová stejně lehce, jako malovali své obrazy A. Dürer nebo O. Kokoschka. Německy o nás pozitivně psali pražští židovští spisovatelé v čele peletonu s Franzem Kafkou a Maxem Brodem. Zapomněl jsem napsat, že vedle Dürera hezky maloval i Caspara Fridrich a třeba i L. Cranach.
Největšími českými němčináři byli muži s českými předky a s německým příjmením. Kdo uměl krásně německy, byl s určitostí Thomas Mann, Bertold Brecht, Kant i Goethe, Lessing a Karel May. S němčinou jako mladí chlapci zápasili Johan Sebastian Bach i Brehm. Zachránit Německo po První světové válce se rozhodl ekonom W. Rathenau. Diagnózu vám německy sdělil Freud. Händel zahrál, zakomponoval a taktovkou zamával Němec Richard Wagner i vídeňák Mozart, Ludwig van Beethoven a mnoho dalších, za některé bych se ale i trochu styděl. Z rádia se ozýval německý hlas Hitlera a Goebbelse.
U zrodu tisku stál Guttenberg. Ze sedel svých koní veleli princ Eugen, generál Laudon i Radetzky. To takový Planck, Koch a Röentgen měli jiné starosti. Ani nemluvím o starostech měst Jena, Pirna, Köpenick.
Kdo by neznal význam zkratky FKK? Ať žijí němečtí nudisti! Tam, nahoře, na ostrově Capri nebo na Rujaně, všude bylo možné potkat Němce ověšené fotoaparáty. V Čechách, za starého Rakouska, byla řečí obcovací i pražská němčina.
Poslední český král a císař, Karel Habsburský poddané oslovoval rovněž v němčině. Němčina je vedle angličtiny nutná už proto, že naše obchody jsou zatím více realizovány v němčině než v čínštině.

Žádné komentáře: