neděle 17. července 2011

Pošmourná II

Pošmourná – rok po té:
Dobrá zpráva je, že odmaturovali a velmi dobře. Ta horší, že je jim stále ještě devatenáct. Je to víc než loni, kdy se brali. Mají se teď rádi, ale šedesát let před sebou ještě stále mají. Dá se to vydržet s jednou partnerkou? Rozhodujících bude asi pět příštích let, doba magisterského studia na zdejší univerzitě.
Sára chce být středoškolskou učitelkou, její manžel bude studovat na technice. V současnosti, tedy rok po svatbě, je vše na svém místě. Stavějí pergolu na chatě v Hrádku nad Nisou. Jak rád bych jim předal své životní zkušenosti! Nejde to. Nechtějí. Je to jako s lékařem, co zabíjí. Jediné, co jim asi schází, jsou peníze. Peníze na vše. Jsou jako všichni ostatní, musí mít všechno. Hned. Včera bylo pozdě. Jsou středem světa a svět by měl respektovat, že by vše mělo patřit jim a podle nich by se měla točit zeměkoule.
Co mě těší, že dcera musí, co dříve nemusela a její manžel není takový, jak jsem si myslel. Že Pošmourná už není jen vesnicí, kde domy při silnici jsou Potěmkinovou kulisou a že tahle malá obec v sobě skrývá velký potenciál chuti do života. Minule jsem se ještě ptal, zda to všechno není jen o počasí a zda to vítr nerozfouká. Děsila mne představa, že budu mít pravdu a rukou bych po mapě jako slepec jenom tápal.
Zaplaťpánbu, že to tak není! Oba dva, dnes Pošmourní, se společně snaží ty mraky rozehnat a já rozpaky a strach o ně už rozhánět nemusím. Není a nikdy nebude vyhráno. Pokaždé se najde něco, co přijde nečekaně. Nová zkouška. A až se bude někdo ptát, zda je Pošmourná jen obec v Polabí nebo počasí, co se může změnit v déšť, krupobití nebo blesky křižující oblohu, kdy velká voda a silná slova mohou vést k tomu, že budou muset přijet hasiči, tam se ukáže, co jsou Pošmourní zač. Jestli dokáží, že žádný poryv větru jejich dům nezničí. Pošmourno, Livorno, podle Hatí, je na nich, co si vyberou a co se jim zhatí.
Věřím jim a strašně moc bych si přál, aby přežili vítr či velkou vodu, hromy, blesky nebo krupobití. Ať se jim silný déšť změní ve štěstí, dostudují a mají kupu dětí. „Milujte se a množte se!“ pravil Bůh a namaloval J. Effel v tom krásném příběhu o vzniku světa. Ať to platí i pro Pošmourné.

Žádné komentáře: