neděle 29. ledna 2012

Babičky z Machnína - námět na reportáž


            Jak jistě už všichni víte z mých fejetonů, obec Machnín je úžasná a v mnohém inspirující už jenom tím, co jsem v ní zamlada zažil. Nemálo zajímavých lidí ale v Machníně žije i dnes.
            Rád bych vám představil pana Karla Šípka, přítele důchodce a největšího amatérského odborníka na ženu, která v naší pospolitosti patřila k nejvýraznějším osobnostem českého národa, Boženu Němcovou. Letošní rok je rokem Boženy Němcové připomínaný výročím 160 let uplynulých od jejího úmrtí. Je čas vzpomenout jejího přínosu národnímu obrození, toho, co dala české literatuře, nejčtenější knížku všech generací – Babičku.
            Karel Šípek, co vím, má ve své sbírce snad všechna vydání Babičky, co jich kde vyšlo. Také ví o Boženě Němcové i to, co by sama do životopisu raději nikdy nenapsala. Karel Šípek objíždí kdeco, aby se seznámil s novými poznatky z jejího tajemného, vzrušujícího života. Má zálibu, kterou mu závidím. Uchopil téma, příběh, který je už tolik let aktuální a atraktivní, že jeho pátrání není nic míň než úžasný seriál nikdy nekončící. Ne nepodobný hledání Štěchovického pokladu, Jantarové komnaty či insignií Karlovy univerzity.
            Machnínský sběratel toho moc nenamluví. O jeho práci vám ale o hodně víc řekne na konci prázdnin chystaná výstava v Muzeu Boženy Němcové v České Skalici. Umí vydat v soukromém tisku Babičku v takové adjustaci, že jste takovou ještě nikdy neviděli. Badatel amatér, který se však dopídil i takových podrobností, že mu závidí leckterý profesionální „němcolog“. Je to skutečný, opravdový a skvělý amatér, který stále hledá, pátrá, objevuje, sbírá a dnes už i vystavuje. Patří mezi ty nadšence, kteří bez ohledu na počasí, věk či hospodářskou krizi jsou živou vodou naší společenské energie hodné toho slova.
            Ne politici, ale lidé jako Karel Šípek nebo Martin Chaloupka z vedlejší obce Kryštofovo Údolí, jsou zárukou, že nebudeme konzumenty pouze nekvalitních televizních telenovel bez hlavy a paty, ale i těmi, kteří přežijí ve zdraví dobu internetu, mobilů a poťouchlosti našich počítačů. Doufám, že toto zdvořilostní nahlédnutí na práci Karla Šípka z Machnína nenechají novináři ležet ladem. Že jim profesní zvědavost nenechá ujít rozhovory s tímto neobyčejně pracovitým člověkem, kterému se Babička Boženy Němcové a vše kolem ní stalo životním posláním.

Žádné komentáře: