pátek 18. ledna 2013

Blízké krásné Českolipsko – retro-



Často tudy projíždím, ale v rozsáhlé zahradě vidím jen torzo vyhořelého zámku. Zahrádky u České Lípy. Co pamatuji, tak v tomhle věhlasném zámku se učili jazyk český zahraniční cizí studenti Karlovy university. Úplně nedávno, přiznám se, že až v důchodu jsem zpomalil, něco si přečetl a zalitoval. Musí tu být krásně. Než opakovaně do kraje kolem Zahrádek zavítám, něco nastuduji.
Začal jsem článkem z roku 1947. Nevím, co kdo od té doby do krajiny přidal, co si vzal, ale zpověď neznámého autora mě vede k tomu,  abych se do krajiny po šestašedesáti letech znovu vydal já. Průvodce mě vede rukou pevnou a neomylnou. Především mě upozorňuje, že tahle část Českolipska patří k nejkrásnějším koutům naší vlasti.
Začíná tím, že se některé z krásných jiter objevíme v České Lípě a pokračujeme modré turistické značce, na cestu do Pekla… Do krásného údolí Robečského potoka do Zahrádek a dál přes Holany do Dubského Švýcarska.  Celou cestu lemují bizarní pískovcové útvary a půvabné meandry bzučící vody dovádějícího potoka poskakující po zelených kamenech vykukujících z čisté vody. Cesta dříve vedla kolem myslivny, který vyhlížel jako lesní zámeček  z perníku a dál k mlýnu, který už tehdy před šestašedesáti lety  byl mimo provoz.
Vše kolem, domky i zahrádky jsou pečlivě hlídané  pískovcovými skalami – drakem s celou jeho rodinou. Pak náhle turista stojí před železničním viaduktem protínajícím celé to nádherné údolí a cesta pokračuje k silnici. U té stojí obrovská skála, do níž jsou vytesané místnosti a nad tím vším v zahradě – zámek Zahrádky.
Před šestašedesáti lety stál v plné kráse uprostřed obce Zahrádky pomník padlým a lípa svobody. S náměstím obce sousedil park zámku s obrovským skleníkem pro pěstování palem, s mohutnými starými lípami a spoustou cizokrajných stromů. V té době byly v depozitáři zámku sbírky starých zbraní,  vzácná knihovna, prapory z let 1675, meč z roku 1513, Valdštejnův plášť, lustr z bambitek, množství vycpanin, pokoj celý z parohů, a další starožitností.
Po roce 1945 byly zahrady zestátněny a byly zde pokusné laboratoře pro zemědělský výzkum. Ve stájích byl výkvět čistokrevných koní – kladrubáků, včetně bělouše Generála. Lipovou alejí kolem sochy sv. Floriána vedla cesta k bažantnici a k dalším uměleckým sochám a pokračovala přes Holany k  zahrádeckému nádraží.
Náročnější mohli jít dál  k prohlídce dvora, kde Státní  pokusné objekty zemědělské vybudovaly nejmodernější zemědělský podnik na českém severu.
U silnice k České Lípě se zastavme u rybníka, kde se vlevo rozprostírá nádherné panorama pískovcových skal, před námi je Kraví hora, hrad Jestřebí, v pozadí Bezděz. A kdo chtěl vidět „svatou starostu“  musí ujít 200 metrů směrem k Jestřebí. V zatáčce mezi lipami je kamenný kříž s ukřižovanou vousatou ženou, která měla v nohou žebráka a korunku na hlavě. Nechtěla se  vdát, chtěla sloužit Bohu a jeho prosila, aby to nějak zařídil. Do rána jí narostly vousy  a tím byla zachráněna od svatby.
V této krajině, tak různorodé, přátelské a vlídné nepřekvapuje hojnost ptactva na místních rybnících, ohromné množství volavek, potápek, divokých husí, kachen, sluk, rákosníků a dalších. V rybnících je rovněž plno ryb, které se v blízkých Zákupech průmyslově zpracovávaly.
No a nyní je přátelé na nás, co z té krásy v okolí Zahrádek po šestašedesáti letech najdeme. Já se těším nejvíc na onu evropskou raritu – sochu fousaté starostky ukřižované. Co z toho krásného zbylo, co krásného v obci za ta léta přibylo?
Myslím si, že Českolipsko čeká na renesanci své krásné přírody, a to jak bývalý vojenský prostor, tak okolí Jablonného v Podještědí, Novoborsko i málem už zapomenuté Zahrádky a jejich krásné okolí …

Žádné komentáře: